Zdg | Uleiul de palmier – „camuflat” în produsele de panificație și de patiserie

  • 21 Martie 2018 11:04
Zdg | Uleiul de palmier – „camuflat” în produsele de panificație și de patiserie

R. Moldova importă anual mii de tone de ulei de palmier, folosite ulterior de producătorii autohtoni în prepararea unor produse alimentare. În timp ce cantitatea uleiului de palmier utilizată în pregătirea torturilor, bomboanelor și altor produse de patiserie și panificație este mai mare în raport cu alte tipuri de uleiuri, de cele mai multe ori, agenții economici nu specifică pe ambalaj ce fel de ulei este utilizat, indicând doar „ulei vegetal”, iar în cazul celor care indică – nu se specifică dacă uleiul de palmier este din fruct, sau din sâmburi, ultimul având un impact nociv asupra sănătății.

Uleiul de palmier poate fi de două tipuri: cel produs din fructul arborelui, cel produs din sâmburi sau, și mai rău, este uleiul produs prin dezodorizarea uleiul extras din fruct.

„Uleiul de palmier din fruct are o culoare roșie și, după gust, se aseamănă cu dovleacul sau cu morcovul, deoarece conține aceeași substanță antioxidantă – betacoratenul. Astfel, consumul uleiul de palmier veridic, dar care este mai scump, aduce și beneficii pentru sănătate, având efect antioxidant pronunțat. În plus, uleiul veridic este mai bogat în vitamina E, vitamina A și are o consistență mai stabilă,conținând în mare parte acizi grași și săturați. Din această cauză, acestaeste utilizat în patiserie, fiind mai stabil la temperaturi ridicate.Producătorii, însă, ca să obțină un produs mai ieftin și să investească mai puțin, utilizează fie ulei mai ieftin, din sâmburii arborelui de palmieri, sau chiar uleiul de fruct dezodorizat”, ne spune Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, precizând că, prin studii medicale, s-a demonstrat că uleiul dezodorizat crește riscul bolilor cardiovasculare, deoarece se depune sub formă de grăsimi în jurul organelor, aducând și daune metabolice organismului.

Detalii pe zdg.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău