ZN | „Adevăratul rezultat poate fi considerat cel din DIASPORĂ. Acolo oamenii au votat liber, nefiind presați, șantajați sau mituiți (Revista presei)

  • 28 Februarie 2019 09:27
ZN | „Adevăratul rezultat poate fi considerat cel din DIASPORĂ. Acolo oamenii au votat liber,  nefiind presați, șantajați sau mituiți (Revista presei)

Revista presei - 28 februarie.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă găsiți lista tuturor deputaților care acced în următorul Parlament și declarațiile liderilor partidelor politice care au trecut pragul electoral. Tot în Ziarul de Gardă citiți aprecierile pe care le-au făcut observatorii internaționali alegerilor din 24 februarie curent.

Ce spun experții despre posibilele coaliții de guvernare, aflăm din aceeași publicație. Nicolae Osmochescu, doctor în drept, fost judecător al Curții Constituționale, crede că este necesară o coaliție între partidele învingătoare, fie chiar și una ad-hoc. Potrivit expertului în drept constituțional, dacă Guvernul nu va fi învestit, Președintele R. Moldova este obligat să dizolve Parlamentul. Astfel, dacă nu se va ajunge la acest compromis, se vor organiza alegeri anticipate. Potrivit analistului politic, Veceaslav Berbeca, de la IDIS „Viitorul”, perdanți pot fi numiți Partidul Socialiștilor, deoarece membrii săi s-au așteptat să obțină rezultate mai bune la aceste alegeri. El consideră că sunt posibile trei coaliții politice. Primul scenariu de coaliție este între PD cu 30 de mandate, împreună cu cele 7 mandate de la Partidul „Șor”, cei trei candidați independenți și câțiva deputați de la PSRM. Al doilea scenariu este o alianță între PD (30 deputați) și PSRM (35 deputați). Expertul crede că Blocul ACUM, ar trebui să facă o alianță cu PSRM, pentru a destructura sistemul creat de Plahotniuc, însă ACUM nu va face coaliție cu nimeni, se va afla în opoziție, care va fi una foarte activă și implicată”, spune Veaceslav Berbeca pentru Ziarul de Gardă.

Aceeași publicație descrie cum a tratat justiția din R. Moldova două cazuri similare –  pe cel al lui Ilan Șor și pe cel al lui Gheorghe Petic.

Ziarul Național îl citează pe fostul premier Mircea Druc, care atenționează  că „Nerecunoașterea alegerilor este exact ceea ce vrea Moscova - destabilizarea situației în R. Moldova”.

Care vor fi scenariile/coalițiile posibile – analizează și comentatorul Victor Ciobanu într-un editorial pe Cotidianul. Autorul crede că „PD va purcede la algoritmul de bază, deja testat – se racolează vreo 7 socialiști și vreo 5 deputați din ACUM – asta obligatoriu, ca să arate frumos. O variantă de alternativă este coaliția tehnică ACUM – PSRM, pentru demafiotizarea statului și o guvernare tranzitorie, strict limitată în timp care își va propune drept obiectiv scoaterea din captivitate a principalelor instituții ale statului și organizarea unor alegeri noi – libere și corecte. Punct. Acest lucru trebuie declarat din start, pentru a evita tot felul de speculații care déjà au apărut și vor mai apare cu siguranță. Acum întrebarea e pentru ACUM: puse pe cântar – scoaterea statului de sub controlul total al unui regim cleptocrat, deconectarea instituțiilor de la telecomandă, asigurarea unui proces electoral corect și democratic – nu pot fi contrabalansate de eventualele pierderi de imagine care se vor specula. Or, anume asta au promis la alegeri – să elibereze țara de mafie. E riscant? Da. Nu și imposibil”, scrie comentatorul.

Adevăratul rezultat poate fi considerat cel din DIASPORĂ. Acolo oamenii au votat liber, nefiind presați, șantajați sau mituiți cu grecică și tușoncă”, susține,  într-un interviu în Ziarul Național, Tudor Deliu, care a fost 10 ani deputat în parlament. Președintele PLDM, declară că scrutinul parlamentar de duminică nu a fost liber și corect și a fost vorba de „o luptă inegală”. „Sincer, mi-e rușine să văd că în actualul Parlament au ajuns hoții de miliarde”, a declarat Tudor Deliu.

Alexandru Vakulovschi observă că „după alegeri politicienii moldoveni s-au cam calmat. Se pare că le convin rezultatele preliminare. Deși chiar în ziua alegerii toți câștigătorii de acum strigau: hoții! Striga Șor, striga PD-ul, striga ACUM, până și socialiștii strigau, deși transnistrenii arătau pozele cu candidații lor când erau întrebați pentru cine “trebuie” să voteze. Acum, în mare parte, toți sunt mulțumiți. Șor e în Parlament, PD-ul a avut un scor mare, deși a fost la guvernare (încălcând regula nescrisă că moldovenii nu-i votează pe cei de la putere), Maia Sandu și Andrei Năstase au lăsat-o mai moale cu protestele și acuzațiile de fraudă, văzând că au depășit PD-ul, socialiștii sunt mulțumiți că oricum au ieșit pe primul loc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău