Zborul MH17: Familiile victimelor tragediei îi cer lui Putin să-și recunoască 'greșelile'
-
07 Iunie 2021 19:54
Rude ale victimelor tragediei avionului Malaysia Airlines, doborât în 2014 deasupra Donbasului (în estul Ucrainei) cu 298 de persoane la bord, i-au trimis o scrisoare colectivă președintelui rus Vladimir Putin, cerându-i să-și recunoască 'greșelile', relatează luni EFE, citat de AGERPRES.
'Din păcate, suntem în continuare aici, pentru a vă reaminti de zborul MH17 doborât în iulie 2014. A fost o asasinare în masă a 298 de civili inocenți, între care 80 de copii... Ei sunt părinți, frați, surori, copii ai noștri!', subliniază semnatarii scrisorii publicate integral de ziarul rusesc Novaia Gazeta.
Scrisoarea, semnată de 25 de familii, a fost trimisă șefului statului rus prin Ambasada Rusiei în Olanda, țara a cărei naționalitate era deținută de cele mai multe dintre victimele tragediei zborului MH17.
'Suntem aici nu pentru a acuza Rusia de această crimă. Instanța încă urmează să stabilească responsabilitățile. Cu toate acestea, acuzăm guvernul rus că neagă orice implicare' în această tragedie, menționează autorii scrisorii, amintind că Moscova refuză să coopereze cu echipa de anchetă creată de Consiliul de Securitate al ONU și să respecte Rezoluția nr.2166 aprobată în unanimitate, inclusiv cu votul Rusiei.
'Refuzul vostru este o sfidare a faptelor dovedite și știți asta. Nu putem accepta negarea din partea Dumneavoastră a evenimentelor ireparabile din acea zi de iulie. Regretăm cei șapte ani în care ați refuzat să ne acceptați durerea, dar, în schimb, o agravați', susțin semnatarii, adresându-se președintelui rus.
Scrisoarea face aluzie la ziua națională, pe care Rusia o va sărbători la 12 iunie, și subliniază că o 'națiune mândră trebuie să știe să-și accepte greșelile și căderile'.
'Este trist să vezi un președinte care nu aspiră la adevărata măreție a națiunii pe care o conduce', se subliniază în mesaj.
Membrii familiilor victimelor recunosc că situația este 'foarte dificilă', dar insistă că depășirea dificultăților este ceea ce face diferența dintre un lider și altul.
'Noi căutăm transparență și responsabilitatea necesare pentru a se face dreptate pentru cele 298 de victime ale zborului MH17. Aceasta, domnule președinte, nu este deloc dificil și depinde exclusiv de decizia Dumneavoastră', concluzionează autorii scrisorii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că a aflat de scrisoare din media și că, pentru moment, 'nu există nicio reacție' din partea președintelui rus.
'Din păcate, Rusia nu face parte din mecanismul de anchetă. Am fost practic excluși. Desigur, cei care au scris scrisoarea trebuie să înțeleagă' asta, a spus el.
Spre deosebire de 'mulți alții', Moscova - a spus Peskov - nu ignoră nicio 'informație alternativă' și acordă atenție 'tuturor versiunilor' asupra celor întâmplate.
'Diferite versiuni pot fi luate în considerare, dar, deoarece nu facem parte din anchetă, nu putem influența în mod direct procesul', a adăugat el.
Kremlinul neagă în continuare că racheta a fost adusă de pe teritoriul Rusiei în estul Ucrainei și pune la îndoială că rebelii separatiști proruși sunt cei care au doborât avionul.
Justiția olandeză a început audierea în fază orală în cazul tragediei zborului MH17, un proces împotriva a patru suspecți - trei ruși și un ucrainean - pentru presupusul lor rol în moartea pasagerilor avionului Malaysia Airlines.
Judecătorii vor trebui să se pronunțe asupra faptului dacă zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă Buk adusă din Rusia la 17 iulie 2014 în estul Ucrainei, aspect pe care biroul procurorului îl consideră dovedit cu suficiente probe, și, de asemenea, să clarifice dacă aceasta a fost trasă dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruși.