WSJ: Sabotarea gazoductului Nord Stream a fost validată la cel mai înalt nivel în Ucraina

  • 15 August 19:10
WSJ: Sabotarea gazoductului Nord Stream a fost validată la cel mai înalt nivel în Ucraina

Sabotarea gazoductului rus Nord Stream în 2022 în Marea Baltică a fost validată la cel mai înalt nivel la Kiev, inclusiv inițial de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, afirmă joi Wall Street Journal (WSJ), informează AFP.

Potrivit publicației americane, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului șef al armatei ucrainene de la acea vreme Valeri Zalujnîi și aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski își schimbase opinia pe parcurs și ceruse oprirea proiectului, notează Agerpres.

Aceste informații de presă survin la o zi după dezvăluiri conform cărora ancheta judiciară germană asupra sabotajului se orientează spre Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această țară.

Ideea sabotajului apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofițeri de grad înalt și directori de companii ucrainene, la trei luni după declanșarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ.

Potrivit WSJ, șase persoane în total au fost implicate direct în această operațiune, care a costat circa 300.000 de dolari, totul finanțat din bani privați.

"Președintele ucrainean Volodimir Zelenski inițial aprobase planul, potrivit unui ofițer care participa și altor trei care aveau cunoștință de el", susține publicația americană. "Însă apoi, când CIA aflase și ceruse oprirea lui, el a ordonat suspendarea acestuia", continuă WSJ.

Însă Valeri Zalujnîi, comandantul șef al armatei ucrainene de la acea dată, a ignorat acest ordin și echipa sa a modificat planul inițial, adaugă publicația americană.

Contactat de WSJ, Zalujnîi, care de atunci a fost numit ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat într-un mesaj scris că el nu avea cunoștință de o astfel de operațiune și a calificat drept "provocare" orice afirmație contrară.

După sabotarea în septembrie 2022 a gazoductului rus, Zelenski a cerut explicații lui Zalujnîi, potrivit WSJ, care citează trei persoane la curent cu ancheta.

Acesta din urmă i-a răspuns că este prea târziu, afirmând că nu mai este posibil să se comunice cu echipa de sabotaj, pentru că orice contact ar fi putut pune în pericol operațiunea.

"I s-a spus (lui Zelenski) că aceasta este ca o torpilă, odată lansată asupra dușmanului nu mai poate fi oprită, ea continuă până când explodează", descrie un militar de rang înalt, informat despre această conversație și citat de WSJ.

Media germane, care au dezvăluit recent modul în care evoluează ancheta judiciară, sunt mult mai prudente cu privire la implicarea unor înalte autorități ucrainene și tind dimpotrivă să îl disculpe pe Zelenski cel puțin. Săptămânalul Der Spiegel evocă în schimb o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău