Women's Prize For Fiction 2021: 16 romane selectate pe lista lungă a acestui premiu literar

  • 11 Martie 2021 10:54
Women's Prize For Fiction 2021: 16 romane selectate pe lista lungă a acestui premiu literar

Romane semnate de scriitoare consacrate, dar și de autoare aflate la debut, se află printre cele 16 titluri selectate pe lista lungă a trofeului literar Women's Prize For Fiction 2021, care își va anunța câștigătorul pe 7 iulie, au anunțat miercuri organizatorii, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Lista nominalizărilor de anul acesta cuprinde o largă varietate de genuri și teme literare: familie (gemeni și frați, relații mamă-fiică), maternitate, sărăcia din zonele rurale și izolare, dependență, identitate și apartenență, problema rasismului și a claselor sociale, durere și fericire, drumul spre maturizare și viața adultă. Romanele au acțiuni plasate în diverse locuri de pe glob, de la sudul Londrei la sudul Statelor Unite, Ghana, Hong Kong, Barbados, Brooklyn, dar și tărâmuri fictive, se mai precizează în anunțul organizatorilor.

''Am citit foarte multe romane excelente pentru competiția din acest an și am avut o sesiune în care am deliberat cu multă energie, punându-ne în discuție pasiunile, opiniile și preferințele. Din păcate, am fost nevoiți să renunțăm la câteva cărți foarte merituoase, dar suntem încrezători că am ales 16 romane remarcabile, care reprezintă o gamă cu adevărat vastă și variată de ficțiune scrisă de femei, reflectând multiple perspective, stiluri narative și preocupări'', a precizat președinta juriului, scriitoarea Bernardine Evaristo.

Alături de Evaristo, din juriul competiției mai fac parte autoarea, jurnalista și realizatoarea de emisiuni de tip podcast Elizabeth Day, jurnalista, scriitoarea și prezentatoarea de radio Vick Hope, editorialista și scriitoarea Nesrine Malik, precum și prezentatoarea de știri Sarah-Jane Mee.

Cele 16 romane selectate pe lista lungă sunt următoarele: ''Because of You'', de Dawn French; ''Burnt Sugar'', de Avni Doshi; ''Consent'', de Annabel Lyon; ''Detransition, Baby'', de Torrey Peters; ''Exciting Times'', de Naoise Dolan; ''How the One-Armed Sister Sweeps Her House'', de Cherie Jones; ''Luster'', de Raven Leilani; ''No One is Talking About This'', semnat de Patricia Lockwood; ''Nothing But Blue Sky'', de Kathleen MacMahon; ''Piranesi'', de Susanna Clarke; ''Small Pleasures'', de Clare Chambers; ''Summer'', au autoarei Ali Smith; ''The Golden Rule'', de Amanda Craig; ''The Vanishing Half'', de Brit Bennett; ''Transcendent Kingdom'', de Yaa Gyasi; ''Unsettled Ground'', de Claire Fuller.

Lista scurtă a acestui premiu literar, care va conține doar șase romane, va fi anunțată pe 28 aprilie, iar romanul câștigător al Women's Prize for Fiction 2021 va fi desemnat pe 7 iulie.

Decernat pentru prima dată în 1996 sub denumirea Orange Prize for Fiction, Women's Prize for Fiction recompensează ''excelența, originalitatea și accesibilitatea în literatura scrisă de femei din lumea întreagă" și oferă un premiu de 30.000 de lire sterline. Ediția din 2020 a fost câștigată de scriitoarea Maggie O'Farrell, care a fost premiată pentru volumul ''Hamnet''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău