Winkler: "Două treimi din noul Parlament European sunt forțe proeuropene"

  • 31 Mai 2019 13:25
Winkler:

Două treimi dintre partidele care formează noul Parlament European sunt forțe proeuropene, numărul mare al cetățenilor prezenți la vot la alegerile din 26 mai conferindu-i forului european o mai mare legitimitate, a apreciat vineri, la Deva, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), scrie Agerpres.

El a precizat că prezența la vot la alegerile din 26 mai, în țările din Uniunea Europeană, a fost cea mai mare din ultimii 20 de ani.

"Un lucru foarte important este că două treimi din noul Parlament European este compus din forțe proeuropene, forțe care, probabil, nu sunt de acord în ceea ce privește direcția schimbării, dar sunt de acord asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie păstrată, trebuie întărită, și că este o construcție, este un proiect valoros. O treime din PE înseamnă forțele naționaliste, forțele extremiste, forțele antieuropene, un întreg mozaic de partide și de politicieni care doresc, sub o formă sau alta, fie distrugerea, fie minimalizarea UE", a declarat Iuliu Winkler într-o conferință de presă.

El a arătat că partidele care formează grupul popularilor europeni și cele din grupul social-democrat vor avea nevoie de cooptarea unei a treia forțe politice pentru a stabili o majoritate în PE, ceea ce reprezintă o noutate față de structura prezentă a parlamentului.

"Va fi mult mai greu decât în mandatele precedente, pentru că cele două forțe politice importante rămân Partidul Popular European și grupul social-democrat (...). De data aceasta nu mai avem jumătate din PE și înseamnă că trebuie cooptată o a treia forță politică în proiectul politic care urmează. Acest lucru va complica foarte mult activitatea PE. Eu cred că vom reuși. Sper că în săptămânile care urmează vom reuși ca, pe lângă persoane - cine este președintele comisiei, cine este președintele Parlamentului și așa mai departe - să putem vorbi și despre conținutul proiectului european, ce ne dorim cu noua Uniune Europeană", a arătat parlamentarul european.

În ceea ce privește votul acordat UDMR în România, Iuliu Winkler a spus că formațiunea politică din care face parte a obținut 473.000 de voturi, mai multe ca la precedentele alegeri pentru PE sau la alegerile parlamentare din 2016, ceea ce arată, în opinia sa, că Uniunea este "adânc implementată" în comunitatea maghiară din România. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău