Western NIS Enterprise Fund își vinde acțiunile din principala fabrică de sticlă a R.Moldova

  • 05 August 2020 14:26
Western NIS Enterprise Fund își vinde acțiunile din principala fabrică de sticlă a R.Moldova

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) a ajuns la înțelegerea de a vinde, împreună cu alți acționari, partea sa din principalele fabrici de sticlă din Republica Moldova - Glass Container Company (GCC) și Glass Container Prim (GCP) - către Vetropack Austria Holding AG, care face parte din grupul Vetropack Holding SA.

Potrivit agenției INFOTAG, tranzacția a fost realizată de fondul de investiții Horizon Capital, care a explicat că Vetropack, companie elvețiană, este un jucător de frunte printre producătorii europeni de ambalaje de sticlă, cu o cifră de afaceri anuală de 714,9 mil. franci elvețieni (pentru 2019), care are filiale în Elveția, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ucraina și Italia. "Acordul a fost realizat de Horizon Capital, un fond regional de capital privat, cu active de peste 850 milioane dolari, care gestionează, în special, portofoliul de investiții WNISEF, creat de guvernul SUA prin intermediul USAID pentru a promova creșterea întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova și Ucraina", se spune într-un mesaj al companiei Horizon Capital, conform datelor căruia, acordul trebuie să fie aprobat oficial de către autoritățile de reglementare. "Creșterea ambițioasă și extinderea producției de GCC au fost susținute de BERD, Banca Europeană de Investiții, prin Mobiasbanca OTP Group, Banca de Comerț și Dezvoltare pentru Marea Neagră, Moldova Agroindbank, Corporația Financiară Internațională și VR Capital. Datorită acestei achiziții, continuăm să ne extindem într-o regiune cu care suntem foarte familiarizați și unde avem aproape trei decenii de experiență în producția de sticlă", a declarat Johann Reuters, directorul Vetropack Group. Potrivit președintelui și directorului executiv al WNISEF, Jaroslava Johnson, "pe lângă veniturile financiare, misiunea Fondului este de a promova dezvoltarea durabilă a sectorului privat și a comunităților locale din Moldova". "Prin urmare, ne bucură faptul că întreprinderile de producere a ambalajelor de sticlă vor fi achiziționate de Vetropack, un investitor strategic și unul dintre cele mai respectate nume din industria globală a sticlei", a spus el. INFOTAG a mai comunicat anterior că WNISEF este primul fond regional de investiții directe din Ucraina și Moldova cu un capital de $150 mil. Într-o perioadă de timp de peste 20 de ani, fondul a investit $186 mil. în 130 de întreprinderi mici și mijlocii, cu aproximativ 26 de mii de angajați, și a făcut posibilă atragerea a $1,85 mlrd. în companiile din cele două țări. Începând cu 2015, fondul implementează un program de asistență tehnică de $35 mil. în Ucraina și Moldova, ale cărei principalele elemente sunt promovarea exporturilor, dezvoltarea economică locală, investițiile sociale și leadership-ul economic.

Glass Container Companies este cel mai mare producător de ambalaje de sticlă din Moldova, deținând poziții de lider pe piață, pentru diverse categorii de produse alimentare și băuturi din Moldova, România și alte țări din Europa Centrală și de Est. GCC este furnizorul privilegiat pentru mai mulți producători europeni de vin, bere, băuturi spirtoase, apă îmbuteliată și alimente preambalate. În 2019, s-au investit 17 milioane de euro în grupul de companii Glass Container. Principalii acționari ai GCC la sfârșitul anului 2019 au fost: WNISEF - 40%; Vinarii Purcari - 31%; Moldova Agroindbank - 17%. Principalii acționari ai GCP sunt WNISEF (81%) și Moldova Agroindbank (17%).



Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău