WatchDog | Moldova poate rămâne și fără gaz, și fără lumină. Este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina

  • 08 Decembrie 2019 10:49
WatchDog | Moldova poate rămâne și fără gaz, și fără lumină. Este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina

În casele noastre începând cu ianuarie ar putea să nu mai fie gaz, pentru că Rusia şi Ucraina nu se pot înţelege privind semnarea unui nou contract de tranzit al gazului, susțin experții WatchDog.

Rusia vrea să sisteze tranzitul gazului prin Ucraina din cauza conflictului pe care îl au cele două ţări, iar veniturile din tranzit să le achite Germaniei şi Turciei, pe unde trec gazoductele de ocolire. În plus Rusia nu vrea să achite Ucrainei datoria de aproape 3 miliarde de dolari, deşi a pierdut arbitrajul de la Stockholm în februarie 2018. Ucraina vrea un nou contract de tranzit al gazului pe 10 ani cu un volum minim de 60 de miliarde de metri cubi pe an, pentru a-şi planifica veniturile şi a putea face investiţii în gazoducte. Contractul existent dintre cele două ţări expiră în câteva săptămâni, 31 decembrie este aproape, însă Rusia cu Ucraina nu pot găsi un numitor comun.

Potrivit studiului, R. Moldova este singura ţară din Europa care va avea de suferit, adică ar putea îngheţa la propriu în această iarnă, pentru că noi, spre deosebire de alte ţări, nu avem deocamdată nicio alternativă gazului livrat prin Ucraina. „Altă reţea de aprovizionare cu gaz noi nu avem! Aceasta în timp ce Ucraina are resusele proprii şi acces la piaţa de gaze din UE, iar celelate ţări europene au surse alternative de procurare a gazului. Între timp autorităţile din Moldova, preşedintele, guvernul, Moldovagaz ne dau asigurări că totul va fi bine. Aşa este oare?”, afirmă reprezentanții WatchDog. 

Astfel, experții susțin că există mai multe lucruri neclare referitor la acele două opțiuni despre care vorbește Igor Dodon referitor la aprovizionarea cu gaze. Prima este aprovizionarea cu gaz din Ucraina prin Nordul R.Moldova. Referitor al aceasta, experții se întreabă de la cine vom procura acest gaz şi la ce preţ, există sau nu semnat un contract cu proprietarul gazului şi cu operatorul de transport ucrainean, și care sunt condiţiile de plată. 

„A doua opţiune şi cea mai dicutată este aprovizionarea cu gaz prin conducta Transbalcanică. Adică prin Turcia, Bulgaria şi România. Este vorba despre livrarea gazului rusesc în regim revers. Deşi Igor Dodon spune că toate condiţiile tehnice au fost îndeplinite, există incertitudini: 1. Când va fi lansată conducta Turkish Stream, prin care urmează să primim gazul? 2. România şi Ucraina trebuie să modernizeze staţiile de măsurare la Isaccea şi Orlovca amplasate pe teritoriul lor. 3. Mai mult, cele două ţări trebuie să convină asupra regulilor de măsurare a gazelor. 4. ANRE-ul din România trebuie să modifice regulile de calculare a tarifului de tranzit a gazului. 5. Dacă Gazprom va livra gazul până la hotarul cu Moldova, au fost sau nu semnate contracte de transportare cu Turcia, Bulgaria, România şi Ucraina? Noi nu ştim. 6. Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susţine că toate lucrările de modernizare pe terotoriul Moldovei au fost efectuate. În acest caz trebuie să existe lista lucrărilor, termenul de execitare şi costurile. Această informaţie nu este publică, aşa că putem doar să îl credem sau nu pe cuvânt”, se întreabă reprezentanții WatchDog. 

De asemenea, potrivit experților, lipsa gazului pune în pericol şi livrarea de energie electrică. „Ce ţine de centrala MoldGRES din regiunea transnistreană, care asigură 68% din consumul nostru de energie, aceasta nu va funcţiona dacă nu va primi gazul gratuit. Şi prin urmare nu vom putea importa energie nici din Ucraina. În consecinţă, Moldova se poate pomeni şi fără gaz, şi fără lumină, mai afirmă autorii analizei. 

În opinia, experților, este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina. „Canalele de propagandă rusă vor arăta imagini cum Moldova îngheaţă de frig. Iar Gazprom va pune presiune pe Kiev să accepte tranzitul de gaze la condiţiile dictate de la Kremlin. În acelaşi timp Igor Dodon şi preşedintele Moldovagaz afirmă că primesc asigurări de la Moscova că Rusia nu ne va lăsa să îngheţăm”,, conchid experții WatchDog. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
11 °C
câțiva nori
Umiditate:23 %
Vint:4,1 m/s
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
11 °C
Thu
14 °C
Fri
12 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău