WatchDog | Moldova poate rămâne și fără gaz, și fără lumină. Este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a șantaja Ucraina

  • 08 Decembrie 2019 10:49
WatchDog | Moldova poate rămâne și fără gaz, și fără lumină. Este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a șantaja Ucraina

În casele noastre începând cu ianuarie ar putea să nu mai fie gaz, pentru că Rusia și Ucraina nu se pot înțelege privind semnarea unui nou contract de tranzit al gazului, susțin experții WatchDog.

Rusia vrea să sisteze tranzitul gazului prin Ucraina din cauza conflictului pe care îl au cele două țări, iar veniturile din tranzit să le achite Germaniei și Turciei, pe unde trec gazoductele de ocolire. În plus Rusia nu vrea să achite Ucrainei datoria de aproape 3 miliarde de dolari, deși a pierdut arbitrajul de la Stockholm în februarie 2018. Ucraina vrea un nou contract de tranzit al gazului pe 10 ani cu un volum minim de 60 de miliarde de metri cubi pe an, pentru a-și planifica veniturile și a putea face investiții în gazoducte. Contractul existent dintre cele două țări expiră în câteva săptămâni, 31 decembrie este aproape, însă Rusia cu Ucraina nu pot găsi un numitor comun.

Potrivit studiului, R. Moldova este singura țară din Europa care va avea de suferit, adică ar putea îngheța la propriu în această iarnă, pentru că noi, spre deosebire de alte țări, nu avem deocamdată nicio alternativă gazului livrat prin Ucraina. „Altă rețea de aprovizionare cu gaz noi nu avem! Aceasta în timp ce Ucraina are resusele proprii și acces la piața de gaze din UE, iar celelate țări europene au surse alternative de procurare a gazului. Între timp autoritățile din Moldova, președintele, guvernul, Moldovagaz ne dau asigurări că totul va fi bine. Așa este oare?”, afirmă reprezentanții WatchDog. 

Astfel, experții susțin că există mai multe lucruri neclare referitor la acele două opțiuni despre care vorbește Igor Dodon referitor la aprovizionarea cu gaze. Prima este aprovizionarea cu gaz din Ucraina prin Nordul R.Moldova. Referitor al aceasta, experții se întreabă de la cine vom procura acest gaz și la ce preț, există sau nu semnat un contract cu proprietarul gazului și cu operatorul de transport ucrainean, și care sunt condițiile de plată. 

„A doua opțiune și cea mai dicutată este aprovizionarea cu gaz prin conducta Transbalcanică. Adică prin Turcia, Bulgaria și România. Este vorba despre livrarea gazului rusesc în regim revers. Deși Igor Dodon spune că toate condițiile tehnice au fost îndeplinite, există incertitudini: 1. Când va fi lansată conducta Turkish Stream, prin care urmează să primim gazul? 2. România și Ucraina trebuie să modernizeze stațiile de măsurare la Isaccea și Orlovca amplasate pe teritoriul lor. 3. Mai mult, cele două țări trebuie să convină asupra regulilor de măsurare a gazelor. 4. ANRE-ul din România trebuie să modifice regulile de calculare a tarifului de tranzit a gazului. 5. Dacă Gazprom va livra gazul până la hotarul cu Moldova, au fost sau nu semnate contracte de transportare cu Turcia, Bulgaria, România și Ucraina? Noi nu știm. 6. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că toate lucrările de modernizare pe terotoriul Moldovei au fost efectuate. În acest caz trebuie să existe lista lucrărilor, termenul de execitare și costurile. Această informație nu este publică, așa că putem doar să îl credem sau nu pe cuvânt”, se întreabă reprezentanții WatchDog. 

De asemenea, potrivit experților, lipsa gazului pune în pericol și livrarea de energie electrică. „Ce ține de centrala MoldGRES din regiunea transnistreană, care asigură 68% din consumul nostru de energie, aceasta nu va funcționa dacă nu va primi gazul gratuit. Și prin urmare nu vom putea importa energie nici din Ucraina. În consecință, Moldova se poate pomeni și fără gaz, și fără lumină, mai afirmă autorii analizei. 

În opinia, experților, este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a șantaja Ucraina. „Canalele de propagandă rusă vor arăta imagini cum Moldova îngheață de frig. Iar Gazprom va pune presiune pe Kiev să accepte tranzitul de gaze la condițiile dictate de la Kremlin. În același timp Igor Dodon și președintele Moldovagaz afirmă că primesc asigurări de la Moscova că Rusia nu ne va lăsa să înghețăm”,, conchid experții WatchDog. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău