Washingtonul și Ottawa, favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO

  • 01 Octombrie 13:33
Washingtonul și Ottawa, favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO

Statele Unite și Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini o procedură accelerată, notează AFP.

"Susținem ferm intrarea în NATO a țărilor care doresc să adere și care pot contribui la aceasta cu capacitățile lor", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, adăugând că Statele Unite rămâne fidele politicii "ușii deschise" a Alianței, scrie ASgerpres.

Dar, a adăugat el, "există un proces pentru asta și țările vor continua să urmeze acest proces".

Șeful diplomației americane a fost întrebat într-o conferință de presă despre declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, lansând un apel la o aderare accelerată a țării sale la Alianța Nord-Atlantică după declararea anexării de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

Alături de el, șefa diplomației de la Ottawa, Mélanie Joly, a fost mai explicită, amintind că țara sa "a susținut întotdeauna aderarea Ucrainei la NATO".

"Fiecare democrație din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO și am spus din nou și din nou că ușa rămâne deschisă", a declarat el. Dar o decizie privind adeziunea trebuie aprobată "în unanimitate" de către toate cele 30 de țări membre, a reamintit Jens Stoltenberg. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău