Washingtonul retrage personalul neesențial de la ambasada din Kabul din cauza amenințărilor

  • 28 Aprilie 2021 09:08
Washingtonul retrage personalul neesențial de la ambasada din Kabul din cauza amenințărilor

Statele Unite au ordonat marți plecarea personalului neesențial de la ambasada lor la Kabul, în Afganistan, avertizând împotriva unor amenințări sporite într-un moment în care armata americană se pregătește să părăsească țara după 20 de ani de război, notează AFP.

Departamentul de Stat a indicat că "a ordonat plecarea de la ambasada Statelor Unite la Kabul a angajaților guvernului american care își pot îndeplini atribuțiile în altă parte".

Decizia a fost luată "în lumina creșterii violenței și amenințărilor la Kabul", a afirmat Ross Wilson, ambasadorul SUA interimar în capitala afgană.

El a estimat că ordinul va afecta doar un "număr relativ mic" de angajați, pe care nu l-a precizat, și că ambasada va continua să funcționeze.

"Personalul absolut necesar pentru problemele legate de retragerea forțelor americane și de munca vitală pe care o efectuăm pentru a sprijini poporul afgan va fi autorizat să rămână la fața locului", a scris Ross Wilson într-un mesaj pe Twitter.

Guvernul SUA intenționează să retragă toate trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 2001 care au condus Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor.

Președintele american, Joe Biden, a estimat că forțele SUA și-au atins obiectivele, dar numeroși analiști consideră că retragerea ar putea duce Afganistanul spre un nou război civil sau ar putea permite revenirea talibanilor la putere.

Potrivit unui acord încheiat cu administrația Donald Trump, talibanii s-au angajat să nu atace trupele americane în timpul retragerii, dar și-au intensificat ofensiva împotriva autorităților afgane.

Departamentul de Stat, care a sfătuit din nou cetățenii americani să nu călătorească în Afganistan, a indicat că "grupări teroriste și insurgenți continuă să planifice și să efectueze atacuri" în țară.

Administrația Biden va menține forțe limitate la Kabul pentru a proteja ambasada americană de acolo, mai scrie AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău