Washingtonul neagă că a trimis baloane în spațiul aerian chinez

  • 13 Februarie 2023 16:52
Washingtonul neagă că a trimis baloane în spațiul aerian chinez

Washingtonul a respins luni, 13 februarie, acuzațiile Beijingului, care îi reproșează că a trimis baloane deasupra teritoriului chinez, acuzație ce intervine în plină tensiune între cele două țări după survolul deasupra teritoriului SUA al unui balon chinez, care a fost în cele din urmă doborât, relatează Agerpres.

„Orice afirmație potrivit căreia statul american utilizează baloane spion deasupra Chinei este falsă", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

"China este cea care dispune de un program de baloane spion de înaltă altitudine pentru colectarea de informații, dispozitive pe care le-a utilizat pentru a încălca suveranitatea SUA și a altor peste 40 de țări de pe cinci continente", a afirmat Watson pe Twitter.

Beijingul afirmase anterior luni că "baloane americane" au survolat teritoriul Chinei "de peste zece ori fără nicio autorizație", începând cu anul trecut.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a respins aceste acuzații, apreciind că Beijingul "încearcă să limiteze pagubele".

China "a afirmat de mai multe ori și în mod eronat că balonul spion trimis în SUA era un dispozitiv meteorologic" și nu a oferit "nicio explicație credibilă pentru intruziunea sa în spațiul nostru aerian și în cel al altora", a declarat el.

Survolarea teritoriului american de către un balon chinez, considerat de Washington drept un dispozitiv "spion", a răcit relațiile între cele două puteri, secretarul de stat Antony Blinken amânând în ultimul moment o vizită planificată în China.

De la primul incident, alte obiecte zburătoare au fost detectate deasupra Canadei și SUA, înainte de a fi doborâte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău