Washingtonul impune restricții de viză talibanilor

  • 11 Octombrie 2022 18:00
Washingtonul impune restricții de viză talibanilor

Statele Unite au anunțat marți noi sancțiuni împotriva talibanilor ca represalii la tratamentul aplicat femeilor și fetelor în Afganistan, scrie AFP.

"Astăzi (luni), anunț restricții privind acordarea de vize (...) actualilor și foștilor membri ai talibanilor și altor indivizi considerați responsabili de sau complici la represiunea femeilor și fetelor în Afganistan prin politici restrictive și violență", a indicat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Zilei internaționale a fetelor, transmite Agerpres.

Afganistanul rămâne "de un an singura țară din lume unde fetelor li se interzice sistematic să meargă la școală mai departe de învățământul primar, fără nicio dată de întoarcere avută în vedere". a subliniat șeful diplomației de la Washington.

Educația fetelor este o problemă extrem de sensibilă în Afganistan, o țară cu majoritate sunită. Talibanii, care au revenit la putere în august 2021 după retragerea americanilor, au interzis învățământul secundar (gimnaziu și liceu) pentru fete. În schimb, studentele sunt admise la universitate.

Un recent atentat sinucigaș într-un centru educațional pentru studenți la Kabul a făcut 53 de morți, dintre care cel puțin 46 de fete și tinere femei, potrivit unui raport al Misiunii de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău