Washingtonul consideră "credibil" că Moscova "fură" grâu ucrainean "pentru a-l vinde"

  • 07 Iunie 2022 10:16
Washingtonul consideră

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a apreciat luni "credibile" informațiile potrivit cărora Rusia "fură" exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, "pentru a le vinde în propriul profit", notează AFP, potrivit Agerpres.

"Totul este deliberat", a spus el în cursul unei conferințe virtuale despre insecuritatea alimentară, acuzându-l pe președintele rus Vladimir Putin că recurge la "șantaj" pentru a obține ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva invaziei Ucrainei.

Secretarul de stat american a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-și păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o "blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene" în întreaga lume.

Cotidianul New York Times a raportat că Washingtonul a avertizat 14 țări, în principal din Africa, la jumătatea lui mai, că nave de marfă rusești transportau "cereale ucrainene furate". Antony Blinken s-a referit la acest articol din cotidianul american, fără a confirma, însă, direct alerta adresată țărilor africane.

Ambasadorul ucrainean la Ankara a acuzat vineri Rusia că "fură" și exportă cereale ucrainene, în special în Turcia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus luni că 20 până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în Ucraina din cauza războiului, volum care s-ar putea tripla până în toamnă.

"Avem nevoie de coridoare maritime și discutăm acest lucru cu Turcia și Marea Britanie", precum și cu ONU, a afirmat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău