Washingtonul cere Turciei să pună capăt "provocării sale deliberate" în Mediterana

  • 13 Octombrie 2020 17:26
Washingtonul cere Turciei să pună capăt

SUA au cerut marți Turciei să pună capăt "provocării sale deliberate" în Marea Mediterana, unde Ankara tocmai a trimis o navă de explorare a resurselor de gaz într-o zonă contestată, cu riscul amplificării crizei cu Grecia, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Cerem ca Turcia să pună capăt acestei provocări deliberate și să înceapă imediat convorbiri preliminare cu Grecia", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, într-un comunicat.

"Coerciția, amenințările, intimidarea și manevrele militare nu vor rezolva tensiunile în Mediterana de Est", a adăugat ea.

Potrivit Washingtonului, care "deplânge" decizia Turciei, trimiterea acestei nave "complică deliberat reluarea discuțiilor preliminare esențiale între Grecia și Turcia", două țări membre ale NATO.

Atena și Ankara sunt angrenate de mai multe luni în puternice tensiuni diplomatice după trimiterea de către Turcia, între 10 august și jumătatea lunii septembrie, a unei nave de explorare seismică, escortată de nave de război, care să efectueze studii în largul insulelor grecești, într-o zonă care ar putea fi bogată în gaze naturale.

Marina turcă a anunțat luni că nava Oruc Reis își va relua activitățile în regiune până la 22 octombrie, declanșând furia Greciei, care a anunțat că nu va începe discuțiile cu Ankara atâta timp cât aceasta nu-și retrage nava.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău