Washingtonul aprobă vânzarea de rachete de croazieră Taiwanului

  • 22 Octombrie 2020 08:07
Washingtonul aprobă vânzarea de rachete de croazieră Taiwanului

Statele Unite au anunțat miercuri că au aprobat vânzarea către Taiwan a 135 de rachete defensive de coastă Slam-ER, care au o rază de acțiune suficientă pentru a atinge China, pentru o valoare estimată la un miliard de dolari, notează AFP, preluatd de Agerpres.

Washingtonul, care consideră ca o prioritate strategică contracararea creșterii influenței Beijingului în regiune, a mai decis să vândă Taiwanului lansatoare de rachetă tactice pentru 436 de milioane de dolari și echipamente de imagistică destinate recunoașterii aeriene pentru 367 de milioane de dolari, ceea ce ridică valoarea totală a tranzacțiilor aprobate la peste 1,8 miliarde de dolari.

Vânzarea celor 135 de rachete "servește intereselor economice și de securitate ale Statelor Unite ajutând Taiwanul să-și modernizeze forțele armate și să păstreze o capacitate de apărare credibilă", a indicat Departamentul de Stat anunțând această decizie.

Rachetele aer-sol Standoff Land Attack Missile Expanded Response (Slam-ER) au o rază de acțiune de maxim 270 de kilometri, mai mare decât lățimea Strâmtorii Taiwan care separă insula de China.

Beijingul consideră însă Taiwanul ca o parte a teritoriului său și amenință regulat să recurgă la forță în cazul proclamării oficiale a independenței Taipeiului sau intervenției externe, în special americană.

Taiwanul va putea, de asemenea, să cumpere 11 sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), un lansator de rachete multiplu montat pe un camion și armamentul legat de acestea, precum și șase echipamente de imagistică MS-110 destinate întăririi capacităților de recunoaștere ale aviației taiwaneze.

Washingtonul a întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaște Beijingul, dar rămâne aliatul cel mai important al insulei și furnizorul numărul unu de armament.

Administrația președintelui Donald Trump a accelerat în ultimii ani vânzările de arme către Taipei care a finalizat recent un contract masiv de achiziție a 66 de avioane de vânătoare F-16 de ultimă generație, numărul acestor putând fi majorat la 90.

Consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, Robert O'Brien, a sfătuit săptămâna trecută Taiwanul să se "fortifice" pentru a se proteja de o invazie chineză, apreciind, totuși, această eventualitate puțin probabilă în următorii "10 sau 15 ani". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău