Washingtonul anunță un summit mondial consacrat pandemiei de coronavirus

  • 18 Aprilie 2022 18:49
Washingtonul anunță un summit mondial consacrat pandemiei de coronavirus

Casa Albă a anunțat luni organizarea pe 12 mai a unui summit mondial pentru a pune capăt epidemiei de Covid-19 și pentru a pregăti răspunsul la viitoare amenințări la adresa sănătății, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Summitul, care va fi unul virtual, va fi coprezidat de Statele Unite, Germania - care deține președinția prin rotație a G7 -, Indonezia (președinția G20), Senegal (președinția Uniunii Africane) și Belize (președinția Caricom, țările din Caraibe).

"Summitul va intensifica eforturile noastre colective de a pune capăt fazei acute a epidemiei de Covid-19 și de a ne pregăti pentru viitoare amenințări legate de sănătate", au indicat aceste țări într-un comunicat comun publicat de Washington.

Este al doilea summit mondial consacrat pandemiei de coronavirus de la debutul răspândirii acestuia, în decembrie 2019, primul fiind organizat pe 22 septembrie 2021 de președintele american Joe Biden, care a pledat atunci pentru intensificarea vaccinării pe plan global.

Astăzi, deși rata mortalității atribuite Covid-19 a scăzut clar în lume, propagarea virusului împiedică mai multe țări să ridice restricțiile - în frunte cu China, unde milioane de oameni sunt încă ținuți în carantină - și, deși varianta actuală Omicron a coronavirusului este mai puțin periculoasă, cu toate că este mai contagioasă, statele organizatoare ale summitului subliniază că este indispensabil să se ia toate măsurile ca lumea să nu fie luată prin surprindere de noi catastrofe sanitare.

"Știm că acum trebuie să ne pregătim să construim, să stabilizăm și să finanțăm capacitatea globală de care avem nevoie nu doar pentru a face față variantelor de Covid-19, ci și altor crize sanitare", atenționează organizatoarele summitului din 12 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău