Washingtonul acuză Rusia și China că amenință pacea în spațiu

  • 19 Martie 2019 18:09
Washingtonul acuză Rusia și China că amenință pacea în spațiu

SUA au acuzat marți Rusia și China de creșterea riscului unui conflict în spațiu, în special prin dezvoltarea armelor antisatelit, în mijlocul unei dezbateri asupra unui tratat de menținere a păcii în spațiu, informează AFP.

Experți din 25 de țări, inclusiv din China, Rusia și SUA, s-au reunit de luni, cu ușile închise, la Geneva, pentru a încerca să pună bazele unui acord privind prevenirea cursei înarmărilor în spațiu.

Beijingul și Moscova au susținut organizarea acestei reuniuni a Grupului de Experți Guvernamentali (GGE), programată să dureze până în 28 martie, sub președinția ambasadorului brazilian pe lângă Conferința Națiunilor Unite pentru Dezarmare, Guilherme de Aguiar Patriota.

Dar într-un discurs la Conferința pentru Dezarmare, ce se desfășoară la Palatul Națiunilor, oficiul ONU din Geneva, secretarul de stat adjunct american, Yleem Poblete, a pus la îndoială sinceritatea angajamentului Chinei și Rusiei la discuțiile GGE.

'Cum putem crede că (Rusia) este serioasă în privința prevenirii cursei înarmărilor în spațiu de vreme ce ea dezvoltă arme antisatelit cu lansare de pe Pământ ?', s-a întrebat retoric oficialul american.

Yleem Poblete, care activează la Biroul de control al armamentelor din cadrul Departamentului de Stat, a acuzat de asemenea Moscova că încearcă să construiască lasere capabile 'să orbească sau să avarieze sateliți'.

Ea a criticat apoi China pentru dezvoltarea de instrumente pentru bruiajul emisiilor prin satelit, precum și a rachetelor capabile să lovească 'sateliți cu orbita joasă'.

Având în vedere toate acestea, 'este dificil de evaluat sinceritatea angajamentului Chinei în favoarea prevenirii cursei înarmărilor în spațiu', a declarat responsabila diplomatică americană.

Președintele SUA, Donald Trump, a decis crearea unei 'Forțe spațiale', iar Pentagonul a prezentat o propunere în acest sens la începutul lunii martie în Congres.

Acest anunț a provocat o îngrijorare profundă pe plan mondial, dar experții consideră că cele trei mari puteri au multe de pierdut în cazul în care discuțiile în curs de desfășurare eșuează, dată fiind importanța crescândă a tehnologiei prin satelit în afacerile civile și militare.

Reuniunea GGE va publica un raport numai dacă toate națiunile vor ajunge la un consens cu privire la conținutul său.

Experții vor încerca să se pună de acord asupra unei liste cu 'elemente' care ar putea constitui baza unui viitor tratat, a apreciat ambasadorul brazilian.

sursa. AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:1,5 m/s
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău