Washingtonul a făcut propuneri "foarte serioase" Iranului pentru relansarea acordului nuclear internațional

  • 10 Aprilie 2021 12:20
Washingtonul a făcut propuneri

Statele Unite au făcut propuneri "foarte serioase" Iranului pentru a relansa acordul nuclear iranian în timpul negocierilor de la Viena și se așteaptă ca Teheranul să dea dovadă de aceeași "seriozitate", a declarat vineri un oficial american, transmite AFP.

Negociatorii americani "au prezentat o idee foarte serioasă și au demonstrat o intenție reală de a relua respectarea (acordului nuclear iranian din 2015) dacă Iranul se va conforma din nou", a declarat oficialul reporterilor.

Negocierile de la Viena au fost întrerupte pe perioada weekendului.

Oficialul a declarat însă că Statele Unite se așteaptă la "reciprocitate" din partea Iranului în privința eforturilor sale.

"Am văzut anumite semne (de reciprocitate) dar, cu siguranță, nu suficiente. Întrebarea este dacă Iranul este dispus să (...) aleagă aceeași abordare pragmatică ca cea a Statelor Unite pentru a-și respecta din nou obligațiile care îi revin în temeiul acordului", a spus el.

Președintele Joe Biden susține revenirea la acordul din 2015, din care predecesorul său Donald Trump a retras SUA și a cărui decizie de a reimpune sancțiuni Teheranului a împins Iranul să se elibereze treptat de angajamentele asumate prin tratat în privința limitelor stabilite programului său nuclear.

La rândul său, Iranul cere Statelor Unite să facă primul pas în ridicarea acestor sancțiuni.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău