Washingtonul a deblocat ultima tranșă de ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina

  • 28 Decembrie 2023 08:10
Washingtonul a deblocat ultima tranșă de ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunțat miercuri deblocarea unui ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ultima tranșă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, informează AFP, citată de News.ro.

Negocierile sunt în continuare în impas între parlamentarii republicani și democrați în ceea ce privește aprobarea pachetului de 61 de miliarde de dolari pe care președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au făcut presiuni în acest sens, scrie G4Media.

„Este imperativ ca Congresul să acționeze cât mai curând posibil pentru a promova interesele noastre de securitate națională, ajutând Ucraina să se apere”, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

Potrivit declarației Departamentului de Stat, ajutorul dat publicității miercuri include muniție pentru sisteme de apărare aeriană și arme antitanc.

„Vă mulțumim pentru ajutor, vom învinge”, a reacționat în cursul serii Andriï Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, pe X (fostul Twitter).

Cu toate acestea, liderii Senatului au decis deja că Congresul american va încheia anul fără a aproba noi fonduri – încă un eșec pentru președintele ucrainean, într-un an marcat de speranțe zădărnicite de o contraofensivă majoră și de o presiune crescută din partea Rusiei pe linia frontului.

Casa Albă avertizase că va rămâne fără resurse pentru Ucraina până la sfârșitul anului.

La 18 decembrie, un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a anunțat că „mai avem doar un singur pachet de ajutor” înainte ca fondurile destinate Ucrainei „să se epuizeze”.

„Când va fi trimis, nu vom mai avea autorizație (…). Și vom avea nevoie ca Congresul să acționeze fără întârziere”, a avertizat el.

La jumătatea lunii decembrie, Volodimir Zelenski a venit personal la Washington – a treia sa deplasare în capitala americană într-un an – pentru a încerca să intensifice presiunea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău