Washingtonul, „foarte îngrijorat'' de „provocările militare'' ale Chinei lângă Taiwan

  • 03 Octombrie 2021 19:41
Washingtonul, „foarte îngrijorat'' de „provocările militare'' ale Chinei lângă Taiwan

SUA s-au declarat duminică „foarte îngrijorate" în legătură cu „provocările militare" ale Chinei lângă Taiwan, considerate „destabilizatoare" pentru "pacea și stabilitatea regionale", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american, informează AFP.

„Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice și economice, și coerciția sa împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price, reafirmând "angajamentul indefectibil" al SUA pentru Taiwan.

Taiwanul a denunțat sâmbătă cea mai vastă incursiune de avioane militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

Beijigul a trimis inițial, vineri, de ziua aniversării Chinei comuniste, 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depășit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză, potrivit Ministerului Apărării.

Potrivit lui Ned Price, aceste mișcări ale Chinei "cresc riscul de erori de judecată" în strâmtoarea ce separă China continentală de insula Taiwan.
Aceste demonstrații de forță din partea Chinei intervin la câteva zile după ce Beijingul i-a reproșat Regatului Unit că a trimis o navă de război în strâmtoarea Taiwanului, pentru prima dată după 2008.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei 23 de milioane de locuitori ai insulei trăiesc sub amenințarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău