Vulcanul Guatemala continuă să erupă. Salvatorii îi caută în continuare pe cei dispăruți în erupțiile recente

  • 11 Iunie 2018 11:44
Vulcanul Guatemala continuă să erupă. Salvatorii îi caută în continuare pe cei dispăruți în erupțiile recente

Vulcanul Fuego din Guatemala continuă să erupă, au avertizat duminică autoritățile, în contextul în care echipele de intervenție continuă să caute cele 197 de persoane dispărute în urma celor două explozii majore de săptămâna trecută, notează DPA, citată de Agerpres.

Institutul Național de Seismologie (INSIVUMEH) a avertizat că fluxurile de materii piroclastice ar putea afecta în continuare zonele în care sunt mobilizate echipele de salvatori și că vulcanul erupe încă de șapte - nouă ori pe oră, creând nori de cenușă care ajung la aproximativ 4.700 de metri deasupra nivelului mării.

"Exploziile generează coloane groase de cenușă; din acest motiv, căderile de cenușă asupra comunităților din San Pedro Yepocapa, Santa Sofia, El Porvenir, Sangre de Cristo etc., nu pot fi excluse", a precizat Institutul.

Aceste comunități sunt situate la vest și sud-vest de vulcan și nu au fost încă grav afectate.

Institutul a avertizat, de asemenea, că din cauza "instabilității din centrul vulcanului - fluxuri de materii piroclastice (curenți de materie vulcanică și gaz fierbinte care se deplasează extrem de rapid) pot apărea și pe flancul nord-estic al vulcanului".

Avertismentele au loc în contextul în care în cele două erupții majore de săptămâna trecută și-au pierdut viața cel puțin 110 persoane, unele dintre acestea îngropate sub lavă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău