Vulcanul Fuego din Guatemala emană din crater un flux de lavă lung de peste un kilometru

  • 07 Noiembrie 2018 15:30
Vulcanul Fuego din Guatemala emană din crater un flux de lavă lung de peste un kilometru

Vulcanul Fuego din Guatemala, care a intrat de marți în cea de-a patra fază eruptivă a anului, emană un flux de lavă de 1.200 de metri lungime care se scurge pe versantul Ceniza provocând avalanșe piroclastice pe partea frontală, relatează miercuri EFE.

Institutul de seismologie, vulcanologie, meteorologie și hidrologie Insivumeh a semnalat, într-un buletin informativ special, că vulcanul prezintă explozii de intensitate mică și moderată în urma cărora a fost expulzată o coloană de cenușă la o altitudine de 4.800 de metri, iar deasupra craterului se ridică fluxuri incandescente la 300 de metri înălțime.

Coloana de cenușă se dispersează spre sud-vest, iar particule fine au căzut deasupra localităților Panimaché 1, Morelia, Santa Sofía, Sangre de Cristo și Palo Verde.

Exploziile, între slabe și moderate, generează fluxuri incandescente la 200 de metri înălțime și 'avalanșe moderate' deasupra craterului. Se înregistrează de asemenea 'bubuituri slabe cu unde de șoc' moderate, similare zgomotului produs de o locomotivă de tren.

Potrivit Insivumeh, nu se elimină posibilitatea înregistrării de noi fluxuri de lavă și de materii piroclastice, astfel încât a fost adresată populației locale recomandarea de a fi vigilentă.

La 3 iunie, colosul a avut una dintre cele mai mari erupții din istoria sa, provocând moartea a cel puțin 190 de persoane. Majoritatea victimelor au fost din San Miguel Los Lotes, El Rodeo și Escuintla și au murit după ce casele lor s-au prăbușit sub asaltul șuvoaielor de lavă și noroi.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău