Vremea caniculară se menține până la 1 iulie. Ce MĂSURI vor întreprinde autoritățile

  • 26 Iunie 2017 13:05
0%
00:00:00
00:00:00

Până la sfârșitul acestei săptămâni, teritoriul Republicii Moldova este sub cod galben de vreme caniculară. Meteorologii atenționează că temperaturile vor depăși 33 de grade Celsius și că există riscul de incendiere a fâșiilor forestiere și culturilor agricole. Medicii recomandă oamenilor să nu se expună la soare, iar în Chișinău și pe plaje au fost amenajate mai multe corturi de prim ajutor medical. 

Vremea caniculară se va menține în Republica Moldova până la 1 iulie. În această perioadă, temperatura aerului va atinge valori de 33°C și mai mult. Medicii le recomandă oamenilor să se ferească de soare, între orele 11:00 și 18:00, și să consume cât mai multă apă. 

„În zilele de caniculă trebuie să evităm consumul de cafea și ceai, pentru că posedă proprietăți diuretice și duc la deshidratarea organismului, utilizarea mijloacelor de protecție, precum: pălării, umbrele, ochelari de soare, creme cu factori de protecție. Aplicarea cremei se efectuează cu 30 de minute înainte de expunerea la razele solare și reaplicarea periodică la fiecare două ore. Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, de culori deschise”, a precizat medicul igienist Victoria Stavenschi.

În cazul în care apar primele semne de insolație, precum dereglările de respirație, amețeli, greață, frisoane sau cefalee, oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medic. În instituțiile medicale din Capitală, au fost instalate puncte de prim ajutor medical. 

„În instituțiile medicale din Chișinău avem deja deschise 45 de puncte anticaniculă, dotate cu cele necesare. Apă, medicamente, măsurarea tensiunii și un asistent medical în holurile policlinicilor. S-a pus în sarcină ca în farmaciile private să fie acces la apă potabilă și cei care vor să-și măsoare tensiunea arterială pot să o facă în farmacii. La plajă este o încăpere amenajată pentru a acorda ajutor medical, este vorba despre Vadul lui Vodă, Ghidighici și alte zone de agrement”, a constatat șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu.

Din cauza caniculei, în Capitală, este restricționată și circulația transportului de mare tonaj. Astfel, în zilele cu temperatura aerului de peste 30 de grade, circulația camioanelor cu greutatea mai mare de 20 de tone va fi restricționată între orele 10 și 20, anunță Inspectoratul Național de Patrulare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău