Vremea atipică pune în pericol semănăturile de toamnă

  • 02 Februarie 2016 18:28
Vremea atipică pune în pericol semănăturile de toamnă

După seceta și înghețurile de până la minus 21 de grade din luna ianuarie, care au afectat circa 20% din semănăturile de toamnă, și temperaturile neobișnuit de ridicate din ultima perioadă le-ar putea pune în pericol.

Din cauza vremii calde, spun agricultorii, mai multe culturi, inclusiv arbori, ar putea începe procesul de vegetație mai devreme ca de obicei, iar un eventual îngheț ar compromite în totalitate recolta de fructe din acest an. Ministrul Agriculturii spune însă că siguranța alimentară a Republicii Moldova nu va fi afectată, majoritatea culturilor de toamnă din țară fiind hibrizi cu un nivel de toleranță ridicat.

Agricultorii moldoveni se arată îngrijorați de efectele pe care le-ar putea avea condițiile meteorologice asupra culturilor agricole de toamnă. Până acum, iarna a fost mai mult decât blândă. În întreaga țară s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, iar căderile de precipitații, sub norma medie, au lipsit cu desăvârșire în unele localități.

Specialiștii susțin că lipsa unui strat de zăpadă și scăderea temperaturilor ar putea să producă pierderi semnificative în agricultură. Fermierii spun că în cazul în care temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă vor continua, plantele ar putea depăși perioada de hibernare mai devreme, lucru ce le-ar pune în pericol în fața unor eventuale înghețuri. În același timp fermierii declară că un factor ce ar putea afecta recolta din acest an este și seceta, în special în raioanele din nord-vestul Republicii Moldova.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, din cauza nivelului redus de precipitații și a vremii calde, nivelul umidității în sol este sub norma necesară, de cele mai multe ori fiind mai mic de 50 de centimetri, iar o perpetuare a condițiilor meteo existente ar compromite majoritatea culturilor de toamnă.

Nici meteorologii nu vin cu prognoze optimiste. Șeful Centrului de prognoze meteorologice, Ghenadie Roșca, spune că perioada caldă va continua, temperaturile medii ziua fiind de 7-12 grade cu plus. Potrivit lui Roșca, după câteva zile în care temperaturile cor coborî cu câteva grade, media zilnică va urca din nou până la chiar 14 grade în raioanele de Sud.

Solicitat de ”Radio Chișinău” șeful Direcției politici de producție și reglementări de calitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Mihai Suvac a declarat că  temperaturile ridicate din ultima săptămână nu vor afecta culturile agricole, majoritatea dintre acestea fiind hibrizi cu un grad de toleranță la temperaturi ridicat. 

Experții explică temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului prin intensificarea unor fenomene climatice firești - oscilația arctică, dar și prin fenomenul încălzirii globale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău