VOX POPULI | Ce spun cetățenii despre cum ar trebui să fie organizat procesul de vot în condiții de pandemie

  • 16 Octombrie 2020 12:26
VOX POPULI | Ce spun cetățenii despre cum ar trebui să fie organizat procesul de vot în condiții de pandemie

Pe 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă cine va fi președintele țării pentru următorii patru ani. Agenția de presă IPN a întrebat trecătorii: „Cum credeți că ar trebui să fie organizat procesul de vot în condiții de pandemie și ce părere aveți despre regulile pe care trebuie să le respectați când veți merge la vot?”.

Răspunsurile le puteți urmări mai jos:



Nadejda Nunu, 34 de ani, educator:

„Se știe că fiecare persoană are acces la Internet, are poștă electronică și ar fi un caz sau o situație să votăm electronic. Să nu ne deplasăm, să nu ne îmbulzim. Asta ar fi o părere a mea. Să fie incluși toți candidații și să fie votat în dreptul lor. Eu cred că ar fi mai vizibil, mai transparent, pentru că toate aceste date vor apărea în Internet. Odată votând persoanele, deodată se vor include în baza de date și s-ar vedea automat care acumulează cel mai mare procent. Ar fi mai greu de falsificat, în primul rând, și mai repede, să nu aștepte lumea să numere până la ora 1.00 – 2.00 sau să găsească mai târziu acele voturi nenumărate cum s-au mai depistat”.

Svetlana Tcaciuc, 33 de ani, contabil:

„Cum ar trebui organizate alegerile? Mască, să nu avem temperatură, stare de sănătate bună, să avem mănuși, ar fi de dorit desigur. După mine, mai bine să se organizeze undeva în spații deschise, mai bine niște corturi, ceva de genul, pavilioane, mai bine decât niște încăperi închise. Cam așa!”




Ecaterina Cojocari, 25 de ani, manager-vânzări:

„După părerea mea, cred că alegerile trebuie organizate cu respectarea distanței între oameni, măcar de 1,5 metri. În încăperi să nu fie prea multă lume, înăuntru toți trebuie să poarte mască, să fie recipiente cu soluție dezinfectantă și cred că atunci va fi totul bine”.

 




Ana Odobescu, 29 de ani, consultant-vânzări:

„Părerea mea, în ceea ce ține de vot, nu cred la moment că o să merg. Până acum, de fap,t mergeam, dar m-am dezamăgit de fiecare dată și nu mai cred în sistemul acesta. Da, poate pare egoist, trebuie să lupt pentru țara noastră, pentru cineva, dar nu am în nimeni încredere să zic așa. Cu situația la moment, chiar nu cred că o să mergem și sănătatea dar, iată, ei impun foarte multe reguli: că nu trebuie să mergem acolo, acolo, dar se organizează concerte chestii de Hramul orașului. Nu știu, până atunci mai văd. Iată cine o să câștige, eu vreau să se hotărască problema cu drumurile. Când sunt ploi, aici e foarte mare problemă, în Chișinău, cu inundațiile, cu toate astea. Asta nu se rezolvă nici până în ziua de azi, măcar în capitala Moldovei să fie, în sate în general e haos. Cineva mi-a mai oferit încredere, dar văd că se ceartă între ei. Eu cred că până la urmă iarăși o să fie cumpărat ceva, o să se facă falsificări”.

 




Igor Morcov, 22 de ani, consultant în agricultură

„După părerea mea, în procesul de votare ar trebuie să se ia niște măsuri mai prudente, deoarece e pericol. Pandemia de coronavirus este o greutate asupra tuturor. Purtăm mască de protecție, mănuși și distanța socială. Nu cred că e suficient, dar dacă așa sunt condițiile. Sunt cheltuieli adăugătoare care tot pe noi o să ne afecteze, așa că ar fi normal un proces de votări online, dar nu este sigur procesul de votare online: ar putea fi fraude. Și până acum au fost și vor fi și tot așa… O să mergem la vot, trebui de schimbat ceva. Pentru viitorul președinte mesajul ar fi ca să facă așa ca tineretul să rămână în țara în care locuiesc, să lupte pentru viitor, viitorul foarte mult depinde de ei”.

Marina Florea, IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău