Votat în prima lectură | Ordinul de restricție se va aplica și în afara locuinței

  • 10 Martie 2020 15:34
Votat în prima lectură | Ordinul de restricție se va aplica și în afara locuinței

Ordinul de restricție de urgență, prin care sunt aplicate măsuri pentru înlăturarea agresorului din locuința familiei, se va extinde și în afara locuinței. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura întâi de Parlament, transmite IPN.

Ordinul de restricție de urgență este un act administrativ emis de poliție, prin care sunt aplicate măsuri menite să asigure înlăturarea imediată a agresorului din locuința familiei și stabilirea unor interdicții prevăzute de lege, în vederea prevenirii, repetării sau comiterii acțiunilor violente.

În proiect noțiunea de violență împotriva femeilor este definită ca orice acțiune de violență bazată pe gen, care cauzează sau poate cauza femeilor о suferință fizică, sexuală sau psihologică, inclusiv amenințarea cu asemenea acțiuni, forțarea sau privarea de libertate comisă în sfera publică sau privată.

Persoanele cu funcții de răspundere și profesioniștii cărora le este impusă asigurarea confidențialității sunt obligați să raporteze autorităților competente despre actele de violență în familie care pun în pericol viața sau sănătatea victimei ori despre pericolul iminent de a se produce asemenea acte de violență. În celelalte cazuri, raportarea se va efectua doar cu acordul victimei.

Totodată, raportarea cazurilor de violență asupra copiilor, inclusiv bănuiala rezonabilă de violență asupra copiilor, va fi obligatorie și nu va fi necesar acordul victimei.

Proiectul urmează să fie votat în lectură finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău