Vot multiplu la Anenii Noi investigat de poliție
-
11 Iulie 2021 20:52
Poliția investighează un caz de vot multiplu, care a fost înregistrat la Anenii Noi, declarația a fost făcută de Marin Maxian, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, în cadrul unui briefing de presă. De asemenea, poliția examinează și patru cazuri care se referă la nerespectarea măsurilor anti-epidemice în Criuleni, Florești, Dubăsari și Comrat. În două cazuri controlul s-a terminat și s-au luat decizii, în alte două cazuri controlul continuă, transmite IPN.
Potrivit lui Marin Maxian, de la începutul procesului de vot până la 19.00, poliția a fost sesizată în peste 240 de cazuri, dintre care 80 de sesizări din partea concurenților electorali. În 71 dintre acestea sunt menționate cazurile de transportare a alegătorilor la secțiile de votare, precum și acțiuni de determinare a alegătorilor să voteze pentru un anumit candidat, în nouă cazuri sesizările au vizat agitația electorală în ziua precedentă alegerilor și ziua alegerilor. Toate cazurile sunt verificate.
Potrivit lui Marin Maxian, o mare parte din conținutul sesizărilor sunt la indigo, pe alocuri faptele au fost consemnate în prima parte a zilei, iar sesizările parvin abia acum, fapt care îngreunează acțiunile de investigare a poliției.
Poliția instrumentează și 19 sesizări cu privire la afișajele electorale în: Basarabeasca, Chișinău, Briceni, Călărași, Cimișlia, Comrat, Edineț, Florești, Sângerei. În patru cazuri poliția a finalizat controlul, altele 15 sunt în examinare. De asemenea, în vizor sunt 22 de cazuri de agitație electorală în: Anenii Noi, Chișinău, Briceni, Ceadîr-Lunga, Comrat, Dondușeni, Glodeni, Ialoveni, Orhei, Telenești, Soroca și Vulcănești. În cinci cazuri controlul a fost finalizat, în altele 17 cazuri sunt investigate. În 14 cazuri au fost sesizări de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor în: Anenii Noi, Bender, Chișinău, Cahul, Căușeni, Drochia, Edineț, Florești, Ialoveni, Strășeni etc. În două cazuri faptele nu și-au găsit confirmare, altele 12 se instrumentează.
Au fost 21 de cazuri cu incidente legate de buletinele de vot. Într-un ca,z acesta a fost deteriorat, iar în alt caz nu s-a aplicat ștampila buletinului de vot. 13 cazuri de incidente cu urna mobilă și anume, deteriorarea ștampilelor când au fost utilizate. S-au verificat 20 de cazuri de deconectare a energiei electrice. Cea mai lungă perioadă fără lumină a fost la Ghiltosu, Cantemir unde nu a fost lumină 44 de minute, iar cea mai scurtă perioadă – la una din secțiile din Călărași, unde nu a fost lumină patru minute.
Din momentul închiderii secțiilor de votare poliția va însoți, cu asigurarea măsurilor de precauție, membrii birourilor electorale către circumscripțiile electorale pentru transmiterea buletinelor de vot.