Voronin, Tauber, Caraman și alți trei deputați – chemați în judecată după un flashmob anti-LGBT

  • 23 Februarie 18:54
Voronin, Tauber, Caraman și alți trei deputați – chemați în judecată după un flashmob anti-LGBT

Șase deputați comuniști și un deputat afiliat oligarhului fugar Ilan Șor vor compărea în fața justiției. O cerere de chemare în judecată depusă de Centrul de Informații GENDERDOC-M (GDM), care militează pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor bisexuale și transgen din Moldova, a fost întoarsă pe rol. Cauza se referă la flashmobul din 2022, de la Parlament, când deputații au atârnat de geamurile instituției pancarte cu mesaje anti-LGBT. Informațiile au fost confirmate de GDM pe 23 februarie. Deputații vizați sunt Vladimir Voronin, Diana Caraman, Valeriu Muduc, Veaceslav Nigai, Inga Sibova, Nicolai Rusol și Marina Tauber.

În iunie 2022, cu trei zile înaintea Marșului Pride organizat la Chișinău, deputații comuniști Vladimir Voronin, Diana Caraman, Valeriu Muduc, Veaceslav Nigai, Inga Sibova, Nicolai Rusol și deputata Marina Tauber au organizat un flashmob la Parlament. Aceștia au afișat mai multe postere, pe care le-au suspendat de la geamurile instituției legislative. Posterele conțineau mesajele „Nu dictaturii homosexuale”, „Moldova împotriva festivalului Pride”, „Nu discriminării valorilor tradiționale”, „Moldova nu e Sodoma”, scrie News Maker.

La scurt timp, câțiva membri ai GDM au depus, din nume propriu, dar și din numele asociației, o cerere de chemare în judecată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Inițiatorii cererii au cerut încasarea prejudiciului material și moral cauzat prin instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuală, în baza legii cu privire la asigurarea egalității.

Cu toate acestea, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a scos dosarul de pe rol. „Judecătorii primei instanțe au considerat că cererea de chemare în judecată a fost depusă de GDM cu încălcări procedurale. Asta deși o cerere de chemare în judecată pe motiv de discriminare nu necesită o procedură legală prealabilă”, se arată în comunicatul publicat de GDM.

În pofida deciziei primei instanțe, Centrul GDM a făcut recurs la Curtea de Apel. Iar cu câteva zile în urmă, a doua instanță a permis rejudecarea cauzei și a constatat că Judecătoria Chișinău și-a emis decizia cu „vicii de procedură”.

 „Așadar, cei șapte deputați și Centrul GDM se vor întâlni din nou în judecată pe același dosar. De această dată, administratoarea GDM și coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT, Angelica Frolov, s-a arătat încrezătoare că centrul va reuși să câștige procesul”, a comunicat GDM.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
9
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău