Von der Leyen și Biden se vor întâlni miercuri la Washington

  • 08 Noiembrie 2021 18:44
Von der Leyen și Biden se vor întâlni miercuri la Washington

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinte SUA, Joe Biden, se vor întâlni miercuri la Washington pentru a discuta despre acordul dintre UE și SUA privind suspendarea reciprocă a unor taxe vamale și despre alte subiecte, a anunțat luni executivul comunitar, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt Dana Spinanț a declarat la conferința zilnică de presă a Comisiei că la această întâlnire va fi abordat ''un larg evantai de teme'' care interesează ambele părți.

Întâlnirea de la Casa Albă va urma discuțiilor pe care Von der Leyen și Biden le-au avut în ultimele zece zile. Dana Spinanț a evidențiat printre acestea reuniunea G20 de la Roma, unde Von der Leyen și Biden au anunțat un acord pentru suspendarea taxelor vamale pe care UE și SUA și le-au impus reciproc în timpul administrației Donald Trump.

Conform acestui acord, sunt suspendate taxele vamale de 25% asupra oțelului și de 10% asupra aluminiului importate din UE, precum și a taxelor pe care UE le-a impus ca represalii asupra mai multor produse americane, inclusiv whisky-ul ''bourbon'', untul de arahide, afinele sau sucul de portocale.

SUA și UE au mai convenit să negocieze un nou acord comercial global pentru abordarea problemei excesului capacităților mondiale de oțel și aluminiu, în special cele ale Chinei.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene a amintit de asemenea că Biden și Von der Leyen au mai discutat la Roma în cadrul unei dezbateri despre blocajele în lanțurile globale de aprovizionare și apoi la alte evenimente desfășurate în cadrul conferinței COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice, unde amândoi au susținut pactul pentru reducerea emisiilor de metan cu 30% în acest deceniu.

Un pas important în îmbunătățirea relațiilor UE-SUA a fost acordul anunțat în luna iunie privind suspendarea timp de cinci ani a taxelor vamale reciproce instituite în disputa legată de subvențiile pe care le acordă fiecare propriilor producători de avioane - SUA pentru Boeing și unele state ale UE pentru Airbus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău