Voluntarii YK își propun să ajungă în 2020 la cât mai mulți adolescenți vulnerabili din mediul rural
-
10 Decembrie 2019 12:11
Peste 120 de voluntari ai rețelei Youth Klinic Moldova (YK) s-au întrunit, sâmbătă, în ședința anuală de evaluare a activității lor în 2019 și planificare a activităților pentru anul 2020. Anul acesta, evenimentul a avut o temă specială: „Dizabilitatea ca o provocare” – pentru o mai profundă sensibilizare a adolescenților și specialiștilor față de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, transmite IPN.
Victoria Boțan, specialistă în relații publice în cadrul Asociației „Motivație”, le-a prezentat voluntarilor exemple de provocări, dar și istorii de succes ale tinerilor cu dizabilități, angajați cu sprijinul asociației. Tânăra a menționat că dizabilitatea nu este un verdict de boală și acest lucru trebuie explicat tinerilor care, la rândul lor, vor transmite aceste atitudini copiilor lor. Mai mult, tinerii sunt viitorii angajatori, care nu ar trebui să ia decizii prin prisma stereotipurilor discriminatorii din societate.
Invitați speciali ai evenimentului au mai fost fotograful Vlad Andreev și tânărul interpret Tudor Cioran, utilizator al scaunului cu rotile.
„Este nevoie de mai multă empatie față de tinerii cu dizabilități, iar adolescenții de astăzi sunt viitorul și este important ca ei să cunoască mai multe despre dizabilitate, ca să dea dovadă de o atitudine incluzivă”, a declarat Ecaterina Pitula, voluntară a rețelei YK, cea care a avut inițiativa de a propune tematica specială a evenimentului.
În agenda de lucru, un punct important a fost identificarea modalităților prin care voluntarii YK pot ajunge la adolescenții din mediul rural, din grupurile vulnerabile și de risc. Voluntarii și-au planificat, pentru anul 2020, acțiuni concrete, care le pot îndeplini de sine stătător sau în comun cu specialiștii YK, urmărind scopul ca tot mai mulți tineri, în special din mediul rural, să cunoască despre modul sănătos de viață și despre serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, care pot fi accesate gratuit și în mod confidențial.
Specialiștii din cadrul centrelor YK, care i-au însoțit pe voluntari, vor avea rolul de a introduce propunerele adolescenților în planul de activitate al YK pe care îl reprezintă. Aceasta va fi o dovadă a faptului că vocea tinerilor și aportul lor în dezvoltarea serviciilor de sănătate pentru adolescenți contează în mare măsură.
Galina Leșco, șefa Centrul de resurse de nivel national în serviciile de sănătate prietenoase tinerilor „NEOVITA”, coordonatoarea Proiectului „Generație Sănătoasă”, care a organizat evenimentul, a declarat pentru IPN că „implicarea adolescenților în organizarea, promovarea și prestarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor este o condiție esențială în organizarea unor astfel de servicii. „Rezultatele obținute de către Programul de voluntariat al rețelei YK și aprecierea înaltă care i s-a acordat, odată cu decernarea Premiului ONU 2019 pentru Drepturilor Omului, ne sporește motivația de a susține în continuare această componentă foarte importantă în cadrul unui centru de sănătate prietenos tinerilor”.