Volumul vânzărilor pe piața serviciilor de acces la internet fix a depășit un miliard de lei

  • 10 Martie 2016 16:24
Volumul vânzărilor pe piața serviciilor de acces la internet fix a depășit un miliard de lei

În anul 2015, numărul de abonați la serviciile de internet fix a crescut cu 25 de mii față de anul 2014.

Totodată, volumul total al vânzărilor acestor servicii a crescut cu 11% și a depășit cifra de un miliard de lei. Datele statistice au fost publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, transmite IPN.

Potrivit datelor ANRCETI, creșterea veniturilor din vânzarea serviciilor de acces la internet fix a fost determinată de sporirea vânzărilor de către practic toți operatorii de pe această piață. Cele mai mari volume de vânzări ale acestor servicii au fost înregistrate de companiile „Moldtelecom”, „Starnet Soluții” și „Sun Communications”.

Vânzările „Moldtelecom” au crescut cu 66 de milioane de lei, ale „Starnet Soluții” - cu 28 de milioane, iar cele realizate de „Sun Communications” au sporit cu 12 milioane. În același timp, volumul cumulat al vânzărilor efectuate de ceilalți 77 de furnizori ai serviciilor respective a sporit cu 2,8 milioane de lei și a însumat circa 95 de milioane. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat la serviciile de acces la internet fix a crescut cu 5%.

Analiza conexiunilor la internet fix arată că cea mai importantă creștere a fost înregistrată pe segmentul conexiunilor care permit viteze cuprinse între 30 Mbps și 100 Mbps. Numărul abonaților care beneficiază de acest tip de conexiuni a crescut, față de anul 2014, cu 86% și a ajuns la 176 de mii.

În ceea ce privește infrastructura de acces la abonați, în anul 2015 s-a atestat o creștere cu 11% a conexiunilor în baza tehnologiei Fiber to the premises, care au depășit cifra de 289 de mii și o scădere cu circa 4% a conexiunilor în baza tehnologiilor Digital Subscriber Line, care au coborât la 203 mii.

În anul 2015, cotele de piață ale celor mai mari furnizori ai serviciilor de acces la internet fix, în funcție de cifra de afaceri, nu au suferit schimbări semnificative. Cotele de piață ale companiilor „Moldtelecom” și „Starnet Soluții” au alcătuit 63% și, respectiv, 22%, cota Sun Communications a fost 4,6%, iar cota cumulativă a celorlalți 77 de furnizori – 9%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău