Volumul transferurilor bănești de peste hotare a scăzut în ultimele două luni

  • 29 Octombrie 2018 16:38
Volumul transferurilor bănești de peste hotare a scăzut în ultimele două luni

Volumul transferurilor bănești de peste hotare au scăzut în ultimele două luni, fiind în septembrie chiar mai mic decât în 2016. Experții spun că este prea devreme pentru a face prognoze sau a vorbi despre o tendință mai aprofundată. Cu toate acestea, pe termen lung, ei nu exclud faptul că volumul remitențelor se va reduce. Cu detalii, Cristina Popușoi.

În primele nouă luni ale acestui am, volumul transferurilor bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice s-a cifrat la 955 de milioane de dolari, cu 9,5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, datele Băncii Naționale arată că în ultimele două luni au fost transferați mai puțini bani față de 2017, iar în luna septembrie, chiar mai puțini decât în aceeași perioadă de timp din ultimii peste 10 ani.

Este prematur pentru a face concluzii care este cauza acestei reduceri, deși, pe termen lung, în condițiile în care tot mai mulți cetățeni moldoveni pleacă peste hotare împreună cu familiile, volumul remitențelor ar putea scădea, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul economic Viorel Gârbu.

„Pe termen lung, dacă situația din Republica Moldova nu se schimbă, dar dacă percepția negativă a evoluțiilor nu se îmbunătățește, remiterile vor avea o pondere din ce în ce mai mică și vor scădea. Remiterile sunt un instrument temporar”, menționează Viorel Gârbu.

De asemenea, expertul Veaceslav Ioniță menționează că persoanele fizice au o tendință mai mare de a-și păstra economiile în valută, ceea ce, de asemenea, denotă lipsă de certitudine în privința viitorului.

„Crește cererea de valută din partea cetățenilor și cred că acest lucru e legat de electorală: oamenii oricum procură mai multă valută. A început să crească destul de puternic cererea de valută din partea mediului de afaceri, altfel spus volumul de valută net vândută de cetățeni nu crește așa de repede cum crește cererea din partea mediului de afaceri”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Potrivit datelor Băncii Naționale, cea mai mare parte a transferurilor de peste hotare vine din Uniunea Europeană – 43%, în timp ce ponderea Comunității Statelor Independente a scăzut la 26 la sută. Rusia rămâne cea mai mare sursă de transferuri bănești, dar ponderea acesteia este în continuă scădere în ultimii ani, ajungând la 25%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău