Volumul încasărilor banilor în numerar, în monedă națională, s-a majorat de la începutul anului

  • 23 Mai 2022 15:19
Volumul încasărilor banilor în numerar, în monedă națională, s-a majorat de la începutul anului

Volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat, în primele patru luni ale anului, cu 21,1 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 52, 8 miliarde lei. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 9,9 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 50,9 la sută) din volumul total al încasărilor. Totodată, încasările de la vânzarea valutei persoanelor fizice s-au majorat de 3,7 ori, constituind 4,9 miliarde lei (echivalentul a 273,9 milioane dolari), transmite Bizlaw.md.

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie - aprilie s-a majorat cu 12,7 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 51,2 miliarde lei, notează sursa citată.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor din conturile persoanelor fizice cu 3,5 miliarde lei (34,9 la sută), care a însumat 13,6 miliarde lei. Ponderea acestora a crescut cu 4,4 p.p. și a constituit 26,7 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

Totodată, eliberările pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice s-au micșorat cu 11,5 la sută, constituind 11,4 miliarde lei (echivalentul a 629,4 milioane dolari), ceea ce reprezintă 22,3 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

De menționat că o pondere semnificativă de 22,3 la sută din volumul total al eliberărilor au avut eliberările din bancomate, care s-au majorat în perioada ianuarie - aprilie cu 32,9 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău