Volumul 'Educația la Centenar. Idei, Instituții. Personalități', o retrospectivă a sistemului de învățământ românesc din ultima sută de ani, lansat la Academia Română

  • 07 Decembrie 2018 14:32
Volumul 'Educația la Centenar. Idei, Instituții. Personalități', o retrospectivă a sistemului de învățământ românesc din ultima sută de ani, lansat la Academia Română

Volumul 'Educația la Centenar. Idei, Instituții. Personalități', coordonat de Steliana Toma, Liliana Romaniuc, Ioan Neacșu și Laurențiu Șoitu, o retrospectivă analitică a sistemului de învățământ românesc sub influența evenimentelor istorice naționale și europene din ultima sută de ani, a fost lansat vineri la Academia Română.

Volumul, apărut la editura Polirom, este alcătuit prin contribuția a 61 de cadre didactice din mediul academic și specialiști din diverse domenii, printre aceștia numărându-se academicienii Ioan-Aurel Pop, Bogdan C. Simionescu, Dumitru Radu Popescu, Viorel Barbu, Alexandru Surdu, dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Steliana Toma, unul dintre coordonatori, a precizat că volumul vorbește deopotrivă despre trecut, despre prezent și despre viitor.

'Astăzi, gândul ne poartă pe toți la marii dascăli care au făcut posibilă Unirea, la cei care în anii care au trecut de la 1 decembrie 1918 au pus totul în joc pentru ca această țară să aibă oameni cu carte, oameni luminați. Menirea educației este să schimbe și să se transforme ea însăși în omul care este fiecare dintre noi. Educația are totdeauna o imensă încărcătură axiologică, emoțională, științifică, profesională, artistică, culturală, socială', a mai spus Steliana Toma.

Academicianul Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a afirmat că materialul pe care l-a inclus în volum 'este un material critic'.

'Dacă vă uitați la limbajul și la vocabularul nostru, el a devenit din ce în ce mai sărac în ultimii 30 de ani. Sunt cuvinte care practic au dispărut - patriotism, națiune, demnitate, cinste, muncă. (...) Toate aceste cuvinte însemnau ceva care era foarte serios, aveau în spate multe lucruri care sunt adevărate, și drepte, și bune, și pe care trebuie să le aibă fiecare națiune', a declarat acad. Bogdan C. Simionescu.

Potrivit prezentării volumului, autorii au dorit să evidențieze în acest volum principiile și valorile ce au constituit repere pentru învățământul românesc de-a lungul unui secol de istorie modernă și să ofere explicații privind provocările cu care acesta se confruntă în prezent. 

'Cred că ar trebui să reconsiderăm învățământul în acest moment, ar trebui să nu mai umilim învățătorul, profesorul de gimnaziu, profesorul de liceu, ar trebui să încurajăm școala, cultura, ar trebui să ascultăm elitele, să le încurajăm, pentru că le-am negat. Gura mare și scandalul au potolit oamenii de cultură, pentru că nu vor să fie murdăriți și atunci nu se mai bagă, iar o țară fără elite nu are niciun fel de viitor', a mai spus academicianul Simionescu.

Părintele profesor Nicolae Dascălu a apreciat că volumul 'Educația la Centenar. Idei, Instituții. Personalități' poate fi 'un proiect care pune bazele unei relații de viitor'.

'Va fi o provocare pentru cei care îl vor citi (...) Cred că volumul acesta va fi o bază de la care se poate construi, fie în armonie cu ceea ce se întâmplă aici, fie în dialog. Avem nevoie de cultura dialogului, avem nevoie de o gândire critică, de o gândire în care, de fapt, să îmbinăm ceea ce reprezintă tradiția statornică și tradiția dinamică', a afirmat părintele Nicolae Dascălu.

La eveniment au fost prezenți și prof. Romiță Iucu, prorector al Universității din București, scriitorul Răsvan Popescu, precum și doi dintre coordonatori - Steliana Toma și Laurențiu Șoitu. AGERPRES/(

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău