Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron susțin intensificarea procesului de pace în cadrul formatului Normandia

  • 04 Februarie 2022 11:12
Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron susțin intensificarea procesului de pace în cadrul formatului Normandia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o nouă convorbire telefonică cu un nou lider european, de această dată cu omologul său francez, Emmanuel Macron, scrie caleaeuropeana.ro.

Volodimir Zelenski informează că cei doi oficiali au discutat cu privire la contracararea provocărilor de securitate și la intensificarea procesului de pace în cadrul formatului Normandia.

De asemenea, s-a convenit asupra unor noi măsuri comune pentru menținerea stabilității Ucrainei și consolidarea cooperării financiare și economice.

Reamintim că Franța plănuciește o reuniune tripartită de coordonare cu Germania și Polonia în privința crizei de securitate generată de Rusia, ab transmis joi Palatul Elysée.

Biroul președintelui francez Emmanuel Macron a anunțat într-un comunicat că acesta și președintele polonez Andrzej Duda au discutat despre posibilitatea unei întâlniri tripartite între Polonia, Germania și Franța la Berlin, în zilele următoare, pentru a discuta despre situația din Ucraina.

Palatul Elysée a mai spus că Duda și-a oferit sprijinul pentru eforturile lui Macron de a detensiona tensiunile din Ucraina.

Atât Germania, cât și Franța au mediat în conflictul din estul Ucrainei mai mulți ani, în așa-numitul format Normandia. Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit deja de două ori la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin în ultimele zile.

Alte convorbiri telefonice cu Putin și de asemenea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski sunt programate pentru joi seară.

Desfășurarea de trupe americane suplimentare în Europa de Est a dus la escaladarea tensiunilor în regiune, a declarat joi Kremlinul, după ce Washingtonul a anunțat că va trimite 3.000 de soldați suplimentari în Polonia și România.

Însă, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, aflat joi la București pentru a participa la runda de consultări (în format hibrid) pe tema situației îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre a miniștrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul București 9 (B9), susține că oferta de a trimite trupe în România ca parte a unor planuri mai ample ale NATO de a-și întări rândurile pe flancul estic nu au fost menite să provoace Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău