Volodimir Zelenski, într-un turneu european pentru a semna acorduri bilaterale de securitate

  • 16 Februarie 15:07
 Volodimir Zelenski, într-un turneu european pentru a semna acorduri bilaterale de securitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la Berlin, prima etapă a unui turneu european pe parcursul căruia va semna mai multe acorduri bilaterale de securitate, scrie AGERPRES.

"Ne așteaptă două zile importante. Sunt prevăzute întâlniri cu partenerii noștri în Germania și Franța, pentru a discuta o nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina", a scris el pe Telegram.

Liderul de la Kiev urma să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz. După semnarea acordului între Ucraina și Germania, era programat un dialog bilateral, apoi o conferință de presă comună.

În cursul serii, Zelenski va ajunge la Paris, unde este așteptat de președintele francez Emmanuel Macron. Cei doi vor semna de asemenea un acord privind "sprijinul militar de lungă durată pentru Ucraina" și "sprijinul economic și în materie de asistență civilă pentru a întări rezistența Ucrainei", a comunicat președinția Franței.

Pe frontul unde ucrainenii rezistă în continuare invaziei ruse, după aproape doi ani de la începutul războiului, situația este dificilă: Rusia se află în ofensivă, iar în orașul Avdiivka din estul Ucrainei se dau lupte grele, fiind posibil ca pozițiile ucrainene să cedeze după luni de asalturi ruse, menționează AFP.

Ministrul francez de externe Stephane Sejourne a arătat însă că "eforturile actuale pentru Ucraina sunt nimic față de cele pe care va trebui să le desfășurăm împotriva unei Rusii care s-ar simți învingătoare". Într-un dialog găzduit vineri de cotidianul Le Monde, el a adăugat: "Să nu cedăm tentației oboselii sau a indiferenței".

Regatul Unit a fost primul stat occidental care a încheiat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în 12 februarie, când premierul britanic Rishi Sunak a făcut o vizită la Kiev, reamintește AFP, arătând că înțelegerile de acest gen au rolul de a garanta susținerea pentru Kiev pe termen lung, înainte de aderarea la NATO.

La cel mai recent summit al alianței, în iulie 2023, la Vilnus, NATO nu a stabilit un calendar pentru primirea Ucrainei.

Angajamentele formulate ar putea prevedea livrarea de echipamente militare compatibile cu cele ale NATO, instruirea unor militari ucraineni și consolidarea industriei de apărare a țării.

Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, și cu vicepreședinta americană Kamala Harris. La reuniunea anuală a elitei geopolitice, el va ține un discurs și va avea mai multe întrevederi bilaterale. În metropola bavareză vor fi prezenți, printre alții, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației chineze, Wang Yi.

Subiectele discutate la conferința numită uneori și "Davosul Apărării" nu se vor limita însă la războiul din Ucraina. Pe agendă se află și conflictul din Gaza între Israel și gruparea islamistă Hamas sau alegerile prezidențiale programate la toamnă în Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău