Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe americani să nu facă jocul lui Putin

  • 12 Decembrie 2023 10:03
Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe americani să nu facă jocul lui Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a început o vizită esențială la Washington pentru a consolida asistența de securitate, a declarat luni în fața unei audiențe militare americane că speră că încă poate conta pe Statele Unite și a îndemnat Congresul să nu facă jocul președintelui rus Vladimir Putin, scrie News.ro.

„Noi nu vom renunța. Știm ce avem de făcut și puteți conta pe Ucraina. Și sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi”, a declarat Zelenski într-un discurs rostit la Universitatea Națională de Apărare.

Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat Congresul că un eșec în reînnoirea asistenței militare pentru Ucraina ar putea înclina războiul în favoarea Rusiei, creând amenințări la adresa securității naționale a țărilor din Occident.

Într-o aluzie la disputele din Congres privind alocarea ajutorului, Zelenski a subliniat că este „crucial ca politica să nu-i trădeze pe soldați”.

„Permiteți-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă există cineva inspirat de problemele nerezolvate de la Capitol Hill, acela este doar Putin și clica sa bolnavă”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean este invitat marți la întâlniri la Casa Albă și cu membri ai Congresului, în condițiile în care mulți congresmeni republicani au pus la îndoială continuarea ajutorului acordat Ucrainei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Putin încă mai speră să obțină victoria în Ucraina, chiar dacă a oferit asigurări privind sprijinul "de nezdruncinat" al SUA pentru această țară. „În ciuda crimelor sale și în ciuda izolării sale, Putin încă mai crede că poate supraviețui Ucrainei și că poate supraviețui Americii. Dar se înșeală”, a spus Austin în aplauzele publicului. El a adăugat, într-o aparentă referire la Congres: „Angajamentele Americii trebuie să fie onorate”.

Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar nu a aprobat niciun fond de când republicanii au preluat conducerea Camerei de la democrați, în ianuarie. Până la jumătatea lunii noiembrie, Departamentul american al Apărării a folosit 97% din cele 62,3 miliarde de dolari pe care le are ca fonduri suplimentare, iar Departamentul de Stat a folosit toate cele 4,7 miliarde de dolari din fondurile de asistență militară pentru Ucraina, a declarat săptămâna trecută Shalanda Young, director pentru bugetul american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău