Volodimir Zelenski cere ”lumii libere” un ”răspuns unit și hotărât” împotriva Iranului și Rusiei pentru a ”preveni răspândirea terorii în întreaga lume”

  • 15 Aprilie 09:45
Volodimir Zelenski cere ”lumii libere” un ”răspuns unit și hotărât” împotriva Iranului și Rusiei pentru a ”preveni răspândirea terorii în întreaga lume”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat duminică un apel la un răspuns global ”hotărât și unit” la ”teroarea” Iranului și Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului, transmite caleaeuropeana.

Potrivit sursei, ”Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu ajutorul dronelor și rachetelor <<Shahed>>. Noi, în Ucraina, cunoaștem foarte bine oroarea unor atacuri similare din partea Rusiei, care folosește aceleași drone <<Shahed>> și rachete rusești, aceleași tactici de atacuri aeriene în masă”, a subliniat Zelenski într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Din punctul său de vedere, ”trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu”, punctând semnul egal între acțiunile Iranului și Rusiei.

”Acțiunile Iranului amenință întreaga regiune și întreaga lume, la fel cum acțiunile Rusiei amenință un conflict mai amplu, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri în răspândirea terorii trebuie să se confrunte cu un răspuns hotărât și unitar din partea lumii. Sunetul dronelor <<Shahed>>, un instrument al terorii, este același pe cerul Orientului Mijlociu și al Europei. Acest sunet trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru lumea liberă, demonstrând că numai unitatea și hotărârea noastră pot salva vieți și preveni răspândirea terorii în întreaga lume”, a mai spus liderul ucrainean.

Așadar, ”lumea nu poate aștepta ca discuțiile să continue”, semnalează Zelenski, care cere suplimentarea sprijinului militar, într-un mesaj adresat Congresului SUA. 

”Cuvintele nu opresc dronele și nu interceptează rachetele. Doar asistența tangibilă o face. Asistența pe care o așteptăm. Trebuie să consolidăm securitatea și să-i contracarăm cu hotărâre pe toți cei care vor să facă din teroare o nouă normalitate. Este esențial ca Congresul Statelor Unite să ia deciziile necesare pentru a consolida aliații Americii în acest moment critic”, a mai spus președintele ucrainean.

Sâmbătă, Iranul și-a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului.

Atacurile cu drone și rachete, lansate din Iran, Irak și Yemen, ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău