Volodimir Zelenski cere Finlandei să-și exercite influența la nivelul UE pentru a ajuta Ucraina „în lupta pentru libertate”

  • 08 Aprilie 2022 19:36
Volodimir Zelenski cere Finlandei să-și exercite influența la nivelul UE pentru a ajuta Ucraina „în lupta pentru libertate”

Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a cerut Finlandei, cu ocazia unui discurs în parlamentul acesteia, să-și exercite influența la nivelul UE pentru a obține ajutorul militar de care are nevoie pentru înfrângerea forțelor invadatoare, precum și pentru a solicita sancțiuni mai dure la adresa Rusiei, inclusiv impunerea unui embargo total asupra importurilor de petrol care finanțează mașinăria de război a Kremlinului. Totodată, liderul de la Kiev a mulțumit Finlandei pentru sprijinul imediat oferit Ucrainei încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Sunt sincer recunoscător Finlandei pentru că nu a întârziat atunci când a început această invazie a Federației Ruse. Pentru că a venit imediat în ajutorul nostru. Pentru faptul că ați luat o decizie istorică de a oferi Ucrainei sprijin pentru apărare. Pentru că ați avut principii în materie de sancțiuni. Pentru că sunteți unul dintre liderii morali ai coaliției noastre împotriva războiului”, a afirmat Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor finlandezi, transmite CaleaEuropeana.ro.

Însă, acesta le-a cerut de dovadă „de un leadership și mai mare, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în relațiile bilaterale cu țările europene, pentru a sprijini lupta noastră pentru libertate”. „Când tirania va pierde războiul împotriva Ucrainei, aceasta va fi una dintre cele mai mari contribuții la securitatea Europei din ultimele decenii. În consecință, una dintre cele mai mari contribuții la securitatea statului dumneavoastră”, a adăugat președintele ucrainean.

„Încă trebuie să convingem zilnic statele puternice ale lumii că sunt necesare sancțiuni împotriva Rusiei, pe care aceasta nu le va putea eluda și care îi vor opri definitiv mașina militară. Încă mai trebuie să cerem ajutorul necesar, să cerem armele necesare. Și încă ni se spune că trebuie să așteptăm avioanele, sistemele antirachetă, tancurile, armele anti-navă. Ni se spune că trebuie să așteptăm în timp ce pierdem sute de oameni în fiecare zi din cauza loviturilor rusești. În timp ce zeci de orașe ne sunt distruse. Trebuie să așteptăm în timp ce peste zece milioane de ucraineni au devenit persoane strămutate în interiorul țării. Și trebuie să așteptăm. Când mai mult de trei milioane dintre acești zece au părăsit țara noastră…Trebuie să facem totul împreună pentru ca ei să se poată întoarce acasă. Trebuie să facem totul pentru a opri Rusia, pentru a opri războiul! Pentru ca pacea să fie restabilită în Ucraina, iar ocupanții ruși să părăsească teritoriul nostru suveran”, a insistat Volodimir Zelenski.

De aceea, acesta a subliniat că Ucraina are nevoie „de armele pe care le au partenerii dumneavoastră din UE, de  sancțiuni cu adevărat eficiente și puternice împotriva Rusiei”, care să fie menținute permanent și care să fie asemănătoare unor „cocktailuri Molotov”. „Insistați asupra acestui lucru!”, a solicitat liderul de la Kiev.

De asemenea, președintele Ucrainei și-a exprimat recunoștința față de companiile finlandeze care au încetat deja să mai lucreze pe piața rusă, îndemnând în continuare la ruperea legăturilor economice cu Rusia și la „presiune asupra tuturor companiilor dumneavoastră care continuă să susțină mașina militară rusă prin taxele și accizele pe care le plătesc în Rusia”. 

În continuare, Volodmir Zelenski s-a referit și la obținerea independenței energetice a Europei față de Rusia care este „o chestiune de securitate atât din punct de vedere climatic, cât și militar”.

„Orice persoană educată știe că vremea combustibililor fosili a trecut. Omenirea nu se mai poate baza pe cărbune, pe petrol. Trebuie să căutăm surse de energie mai puțin poluante pentru toată lumea. Iar dacă Rusia folosește energia pentru a finanța agresiunea împotriva altor națiuni și răspândirea urii în lume, acest lucru ar trebui să fie un stimulent suplimentar. Acest lucru ar trebui să accelereze procesul de luare a deciziilor”, a subliniat președintele ucrainean, făcând referire în special la necesitatea impunerii un embargo total asupra importurilor de petrol din Rusia.

În acest sens, Zelenski a îndemnat decidenții finlandezi să ridice această chestiune la nivelul UE pentru a pune presiune asupra celorlalte state membre să ia o decizie care să limiteze finanțările pe care Rusia le poate obține din vânzarea petrolului.

„Cât timp va mai ignora Europa necesitatea de a impune un embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia? Aceasta este o chestiune de securitate în toate sensurile cuvântului – de la mediu la militar. Și vă îndemn să adresați această întrebare cu voce tare tuturor celor din Uniunea Europeană. Pentru ca decizia necesară să apară în cele din urmă. Lumea cunoaște formatele pentru a face acest lucru. Și dacă Europa nu vrea să întrerupă fizic livrările acum, dacă nu este pregătită, deși este inevitabil, primul pas trebuie să fie aplicarea unui sistem de limitare a fluxului de bani pentru petrol în Rusia. Să lăsăm acești bani să se acumuleze în conturi speciale, fără ca Rusia să aibă acces la ei. Să lăsăm Rusia să restabilească mai întâi pacea și să fie trasă la răspundere pentru crimele de război și abia apoi să-și ia dolarii și euro din comerțul cu petrol.”

Președintele Ucrainei a afirmat, în cele din urmă, că discuțiile despre economie ar trebui să mai fie posibile doar atunci când Rusia își va aminti „spiritul de la Helsinki” și va restabili „în totalitate acordurile de la Helsinki”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău