Volodimir Zelenski a aprobat Strategia de comunicare privind integrarea Ucrainei în NATO

  • 11 August 2021 18:14
Volodimir Zelenski a aprobat Strategia de comunicare privind integrarea Ucrainei în NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aprobat Strategia de comunicare privind integrarea euroatlantică a republicii pe perioada până în 2025, se afirmă într-un comunicat al biroului președintelui ucrainean, publicat miercuri, scrie Rador.

„Cu scopul realizării politicii strategice a Ucrainei pentru obținerea calității de membru deplin al NATO și pentru asigurarea sprijinului din partea cetățenilor ucraineni, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret „privind strategia de comunicare pe probleme legate de integrarea euroatlantică a Ucrainei pe perioada până în 2025” - se afirmă în comunicat.

Surse din cadrul biroului presedintelui ucrainean au informat că scopul documentului este acela de a stabili interacțiuni sistemice de informații între organele de stat și cetățenii ucraineni „pentru a aduce la cunoștința fiecărui ucrainean conținutul și valoarea practică a apartenenței Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, necesitatea desfășurării reformelor corespunzătoare și relația lor cu integrarea euroatlantică" a țării.

Printre altele, este planificată informarea cuprinzătoare a societății ucrainene despre politica de stat în domeniul integrării euroatlantice „prin includerea acestei probleme în programele de învățământ, atragerea experților independenți, în special a reprezentanților centrelor de cercetare, a organizaților publice și a partenerilor internaționali în planificarea, monitorizarea și evaluarea implementării programelor naționale anuale privind îndeplinirea criteriilor de aderare la NATO".

Zelenski a dispus, de asemenea, Guvernului să dezvolte și să aprobe în termen de trei luni un plan de acțiuni privind realizarea în patru etape a strategiei aprobate.

Aspirația Ucrainei la NATO

Amintim că, la summitul NATO de la București din aprilie 2008, Alianța Atlanticului de Nord a adoptat o declarație politică conform căreia Ucraina și Georgia vor deveni în cele din urmă membre NATO, dar au refuzat să ofere celor două țări Planuri de acțiune pentru pregătirea de aderare (MAP), care este primul pas în procedura juridică de aderare la organizație.

În același timp, conform evaluărilor experților de la Bruxelles, în cei 12 ani Kievul și Tbilisi mai degrabă s-au îndepărtat de perspectiva aderării la alianță, decât să se apropie. NATO nu acceptă statele cu probleme teritoriale nerezolvate, deoarece apartenența lor ar putea atrage întreaga alianță într-un conflict militar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău