Volkswagen amână decizia finală privind fabrica din Turcia

  • 15 Octombrie 2019 14:09
Volkswagen amână decizia finală privind fabrica din Turcia

Volkswagen a amânat decizia finală privind construirea unei fabrici în Turcia, a afirmat marți un purtător de cuvânt al producătorului auto german, pe fondul criticilor internaționale la adresa operațiunilor militare derulate de Ankara în Siria și al temerilor legate de efectele potențiale asupra imaginii VW, transmite Reuters.

"Monitorizăm cu atenție actuala situație și urmărim cu îngrijorare actualele evoluții", a precizat oficialul VW.

Stephan Weil, premierul landului Saxonia Inferioară și membru al Consiliului de supervizare al VW, a declarat că nu-și poate imagina ca producătorul auto să facă o investiție, ținând cont de actualele circumstanțe.

"Am impresia că punctul meu de vedere este împărtășit și de alți membri ai Consiliului de supervizare al VW", a afirmat Weil, adăugând că problema va fi discutată la mijlocul lunii viitoare, când e programată o reuniune a Board-ului de supervizare.

"Sper foarte mult că vom reveni la o situație în care președintele turc va realiza că a luat-o pe un drum foarte periculos, iar direcția trebuie schimbată rapid", a apreciat oficialul german.

Landul Saxonia Inferioară are un cuvânt greu de spus la Volkswagen, deținând 20% din acțiunile producătorului auto german.

Volkswagen a analizat mai multe posibile locații pentru noua sa uzină din Europa de Est, inclusiv România, Serbia și Bulgaria, dar până la urmă grupul german a optat pentru Turcia.

Luna aceasta, în Jurnalul Oficial al Registrului Comerțului de la Ankara, a fost publicat un anunț conform căruia Volkswagen și-a înființat o subsidiară în provincia Manisa. Subsidiara - Volkswagen Turkey Automotive Industry and Trade Inc - se va concentra pe designul, producerea și asamblarea de automobile și camioane.

Anterior, o serie de surse din apropierea acestui dosar au declarat că noua uzină Volkswagen din Turcia ar urma să coste aproximativ 1,3 miliarde euro și va putea produce peste 300.000 de unități pe an, printre care modelele VW Passat și Skoda Superb, care vor fi exportate spre Europa de Est. De asemenea, sursele au precizat că noua uzină va avea aproape 4.000 de angajați la Manisa, în apropiere de Izmir, partea de vest a Anatoliei, iar lucrările de construcție ar putea demara în 2020 pentru ca primele autovehicule să iasă pe poartă în 2022.

Duminică, cancelarul german Angela Merkel a cerut "oprirea imediată a operațiunii militare" în Siria, în timpul convorbirii telefonice cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a informat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin. În ciuda intereselor legitime de securitate ale Turciei, operațiunea amenință cu strămutarea unei mari părți a populației locale, să destabilizeze regiunea și să reînvie organizația extremistă Stat Islamic, a adăugat oficialul.

Și SUA au impus luni sancțiuni țintite împotriva a trei miniștri turci printr-un decret prezidențial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara ''să înceteze imediat ofensiva'' în Siria, a anunțat administrația americană.

La rândul său, Congresul SUA amenință că va adopta rapid sancțiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei, translate AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău