Vladislav Gribincea: În scopul păstrării și restabilirii încrederii în Curtea Constituțională, judecătorii ar trebui să-și dea demisia

  • 11 Iunie 2019 14:02
Vladislav Gribincea: În scopul păstrării și restabilirii încrederii în Curtea Constituțională, judecătorii ar trebui să-și dea demisia

Judecătorii Curții Constituționale ar trebui să recunoască legalitatea noului Guvern instituit la Chișinău de o majoritate parlamentară și să-și dea demisia de onoare, pentru a restabili încrederea în această instituție.

Afirmațiile au fost făcute de invitații emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău, profesorul Nicolae Osmochescu, fost judecător constituțional și Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice. Ei s-au arătat siguri de faptul că deciziile Curții, care au condus la o dualitate de putere la Chișinău, ar urma să fie descalificate de Comisia de la Veneția. 

Experții au subliniat că, din start, Curtea Constituțională a interpretat în mod tendențios termenul în care poate fi dizolvat Parlamentul și s-a grăbit să ia o serie de decizii ulterioare, convenabile Partidului Democrat. Rolul Curții este, dimpotrivă, cel de a asigura posibilitatea formării unei guvernări continue, a subliniat directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Care este scopul Constituției? Care este scopul normei din articolul 85 al Constituției? Acest lucru a fost subliniat timp de 22 de ani de Curtea Constituțională. Scopul este să ofere orice șansă forțelor politice să instituie o guvernare continuă în interesul cetățenilor. Dar Curtea Constituțională spune că interpretează 90 de zile din Constituție prin prisma Codului Civil modificat în 2018. Constituția trebuie interpretată în sensul intenției legiuitorului la data adoptării ei. În scopul păstrării și restabilirii încrederii în Curtea Constituțională – pur și simplu să-și dea demisia.”

Fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, este de părere că în recomandările sale, Comisia de la Veneția, va denunța hotărârile Curții Constituționale. El susține că această criză poate fi rezolvată în Parlament:

„Eu sunt mai mult decât ferm convins că Comisia de la Veneția o să aibă o poziție critică față de deciziile Curții Constituționale, dar nu o să dea recomandări imperative – ”procedați așa sau altfel”. Unica soluție eu o văd prin renunțarea la ambițiile politice, revenirea în Parlament, recunoașterea legitimității Guvernului ales recent și clarificarea și soluționarea tuturor problemelor în cadrul Parlamentului, în conformitate cu Constituția.

Curtea Constituțională a denunțat, într-un comunicat de presă, atacurile la adresa sa, a condamnat presiunile politice la care este supusă în ultimele zile și a anunțat că va publica în curând motivările hotărârilor sale din ultimele zile.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău