Vladislav Gribincea, despre cel mai onorabil scenariu pentru membrii CSM

  • 05 Octombrie 2019 12:30
Vladislav Gribincea, despre cel mai onorabil scenariu pentru membrii CSM

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, consideră că ceea ce s-a întâmplat la Adunarea Generală a Judecătorilor, de acum o săptămână, nu este perfect legal, dar deja depinde de câtă încredere mai au judecătorii în acest Consiliu Superior al Magistraturii.

Și aceasta pentru că mesajul transmis de judecători, chiar dacă nu era cvorum, a fost clar, chiar și în cazul judecătorilor care au stat acasă – nu mai au prea multă încredere în Consiliul Superior al Magistraturii. În opinia sa, cel mai onorabil ar fi ca membrii CSM să demisioneze in corpore.

„Cel mai onorabil ar fi ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să transmită un semnal că: „Da, noi am înțeles mesajul. Noi fără susținerea celor care ne-au ales nu putem funcționa. Da, noi înțelegem că ceea ce s-a întâmplat nu este perfect legal, dar în scopul sporirii încrederii în CSM, noi ne anunțăm toți demisia și organizăm noi alegeri la care nu candidăm și dăm o șansă celor care cred că pot face mai bine lucrurile să vină și să le facă””, a declarat Vladislav Gribincea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN. Președintele Centrului de Resurse Juridice crede că CSM a făcut foarte multe greșeli.  Cel puțin din respect față de acei judecători care au solicitat convocarea Adunării Generale, trebuia s-o convoace, să vină, să discute.

Expertul s-a referit și la preselecția pentru candidații la funcția de procuror general, anunțată recent de Ministerul Justiției. În opinia sa, sarcina viitorului procuror general, oricare va fi el, va consta în investigarea dosarelor de proporție. Și aici este vorba despre 4-5 dosare emblematic, pentru a arăta ce va face. „Este vorba de furtul miliardului, este vorba de „spălătoria rusească”, este vorba de ilegalitățile comise la Primăria municipiului Chișinău, este vorba de procesele de achiziții publice și este vorba de Vamă. Acolo ne sunt banii”, a remarcat Vladislav Gribincea.

În opinia sa, ca să fii un procuror general eficient, trebuie să ai susținerea procurorilor. Întrebat dacă are intenții să candideze pentru funcția de procuror general, Vladislav Gribincea a spus că nu a luat o decizie în acest sens. „Și nu e atât vorba de riscuri, cât de responsabilitate. Atunci când poți face ceva, atunci trebuie să-ți asumi riscurile și să mergi înainte. În momentul în care nu ești sigur că poți face lucrurile acestea pe bune, atunci mai bine să eziți”, a mai spus președintele CRJM.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău