Vladislav Clima, președinte la Curtea de Apel Chișinău. Maia Sandu: Dodon „curăță” justiția

  • 28 Iulie 2020 17:45
Vladislav Clima, președinte la Curtea de Apel Chișinău. Maia Sandu: Dodon „curăță” justiția

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a fost desemnat președinte al instanței, în cadrul ședinței de astăzi, 28 iulie, a Consiliului Superior al Magistraturii. După numire, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a venit cu o reacție, declarând că „Dodon „curăță” justiția, promovând în funcții de răspundere „slugile lui Plahotniuc”, transmite IPN.

„Igor Dodon, timp de patru ani de mandat, la indicația lui Plahotniuc, a numit în funcție de judecători o mulțime de oameni corupți. Și acum tot pe aceștia îi promovează”, a scris politiciana într-o postare pe Facebook.

„Judecătorul Clima, unul dintre cei care au menținut decizia de anulare a alegerilor în mun. Chișinău (din 2018, când a ieșit învingător Andrei Năstase, n.r.), a fost propus azi de CSM pentru a fi numit președinte al Curții de Apel Chișinău. Cineva mai are dubii că anularea alegerilor din Chișinău a fost un complot comun al lui Plahotniuc și Dodon?”, a întrebat retoric lidera PAS.

Vladislav Clima și-a început activitatea de magistrat în 2006, la Judecătoria Ciocana, municipiul Chișinău, devenind vicepreședinte al acestei instanțe în 2009. În ianuarie 2011 a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. Prin decret prezidențial, în februarie 2014, Vladislav Clim a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana. În februarie 2017, a fost a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, CSM nu a fost de acord cu promovarea în funcție a judecătorului Vladislav Clima, luând decizia să amâne remiterea materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecție și cariera judecătorilor în cazul lui Clima.

Președintele interimar al CSM de atunci, Dorel Musteață, declara că în privința magistratului Clima există mai multe obiecții. Potrivit lui, în spațiul public a fost prezentată o hotărâre, pe care a pronunțat-o Vladislav Clima, cu privire la încasarea a 700 de mii de dolari de la o firmă din offshore în folosul unei firme din Moldova. Un alt caz în care ar fi vizat judecătorul se referă la o hotărâre a Curții de Apel Chișinău, prin care unei firme i-a fost atribuit un teren de 1,1 ha dintr-un parc public. Decizia instanței de apel a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău