Vladimir Zelenski, declarat oficial președinte ales al Ucrainei

  • 30 Aprilie 2019 18:01
Vladimir Zelenski, declarat oficial președinte ales al Ucrainei

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Ucrainei l-a declarat marți oficial pe Vladimir Zelenski președinte ales, după ce acesta a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu 73,22% din voturi, transmite agenția EFE.

Președinta CEC, Tatiana Slipaciuk, a anunțat că autoritățile nu au primit nicio plângere de natură să poată modifica rezultatul scrutinului. Contracandidatul lui Zelenski, președintele în exercițiu Petro Poroșenko, a obținut numai 24,45% din voturi.

Conform legii, data învestiturii oficiale va fi decisă de parlament și aceasta nu poate fi mai târziu de 30 de zile după anunțarea oficială a rezultatelor, astfel că Zelenski va fi învestit președinte înaintea datei de 3 iunie. 

Zelenski a promis că prioritatea sa ''numărul unu'' va fi să pună capăt războiului cu separatiștii proruși din estul Ucrainei. El a pledat pentru reformarea procesului de reglementare a acestui conflict bazat pe Acordurile încheiate la Minsk în februarie 2015 și susține crearea unui nou format de negociere care să includă Rusia și state occidentale. 

Actor de comedie novice în politică, până să candideze la președinție Zelenski a fost cunoscut mai mult din populara serie televizată intitulată ''Servitorul Poporului'', în care el joacă rolul unui profesor de istorie devenit președinte. 

Zelenski a promis că va fi șef al statului doar un singur mandat.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău