Vladimir Voronin poate fi numit cu ușurință cel mai în vârstă oligarh din Moldova (Timpul)

  • 06 Noiembrie 2013 11:10
Vladimir Voronin poate fi numit cu ușurință cel mai în vârstă oligarh din Moldova (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 6 NOIEMBRIE

 

Adevărul scrie că peste câțiva ani vom putea contracta pensii facultative sau vom cotiza într-un fond de pensii private obligatorii. Proiectul de lege care vizează majorarea pensiilor cu venituri din fondurile sociale private a fost discutat marți, 5 noiembrie, de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, împreună cu reprezentanți de la Confederația Națională a Sindicatelor, Confederația Patronatelor și cei ai societății civile. Deocamdată variantele vizate de minister sunt fie implementarea unui sistem obligatoriu de pensii private, fie continuarea sistemului actual de plată a pensiilor din bugetul de stat, dublat de pensiile facultative care ar putea fi contractate direct de către beneficiari.

Statul nu a făcut nimic pentru victimele unei rețele de traficanți de copii, deconspirate printr-o investigație jurnalistică în 2011, constata Adevărul. Câțiva dintre proxeneți au ajuns după gratii, însă clienții se bucură de libertate, subliniază ziarul. Din cele 150 de victime ale rețelei, doar nouă, printre care șapte minori, au beneficiat de consiliere psihologică și asistență juridică, dar nu de la stat, ci din partea organizației internaționale „La Strada“. Celelalte victime, majoritatea din regiunea transnistreană, nu au putut fi identificate și continuă să ofere servicii sexuale cetățenilor străini, care vin în Republica Moldova.

Adevărul mai publică istoria unei tinere moldovence care cântă la cea mai mare operă din lume. Soprana Nadina Calistru (26 de ani) din Chișinău și-a urmat familia în Italia acum șase ani. Astăzi cântă în Arena di Verona, cel mai mare amfiteatru din lume, și în alte teatre din peninsulă.

Timpul susține că proletarul Vladimir Voronin poate fi numit cu ușurință cel mai în vârstă oligarh din Moldova. Și primul atribut al oricărui olgarh, notează publicația pe lângă colecționarea cailor de rasă și procurarea sutelor de hectare de păduri, sunt călătoriile private cu avioane, aduse până la prag din alte colțuri ale lumii, la prima comandă a acestuia. Astfel Voronin începe să le facă concurență tradiționalilor clienți ai avioanelor la comandă Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, familiei Stati și Vlad Filat, utilizând din plin aceste atribute de lux.

Traficanții de țigări – cotizanții de bază ai sistemului de șpăgi, titrează Timpul. Sursa  care dezvăluie afacerile de la granița cu Republica Moldova a făcut calculul lunar al șpăgii din vama Albița. A rezultat o medie de 150.000 de euro lunar. „Toți intră în sistem sau, dacă refuză, sunt ejectați, exact ca la un transplant unde organul nou nu este tolerat de organism”. Potrivit sursei cea mai mare pedeapsă pentru un vameș e să fie trimis la Aeroport. Acolo nu ies bani nici de covrigi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău