Vladimir Voronin: Majoritatea clasei politice astăzi este coruptă 

  • 26 August 2017 11:11
Vladimir Voronin: Majoritatea clasei politice astăzi este coruptă 

Majoritatea clasei politice astăzi este coruptă și în special cea care reprezintă guvernarea, pentru că ea este fața țării. Aceasta trebuie să soluționeze problemele existente, însă predomină corupția și nu doar în sensul că se dau și se iau bani, dar și în cel în care persoanele sunt promovate în funcții doar pentru că sunt membri ai unui partid.

 Ajunși în funcții, acești oameni îndeplinesc indicațiile șefului, dar nu în interesul cetățenilor și al țării. Declarațiile aparțin fostului președinte, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care a acordat un interviu pentru IPN, cu ocazia celor 26 de ani de Independență a Republicii Moldova.

Fostul șef de stat este de părere că și alegătorii își merită guvernarea. „Și noi, comuniștii, suntem vinovați că nu am explicat suficient alegătorilor ce va urma, deși le-am spus oamenilor că votează pentru ei, în primul rând. Dar nici noi nu putem fi prevăzători. Cine a știut că o să cumpere atâția deputați, că vor fura atâtea miliarde? În primul rând, problema vine de la alegător. El votează nu cum îl duce mintea, dar cine și cum îi cere. Alegătorul până nu va vota conștient, nu se va schimba nimic, de aceea cei de la guvernare utilizează posibilitatea de a arunca milioane în stânga și în dreapta la alegeri și cumpără voturile oamenilor. Ne tăiem singuri creanga de sub noi. Îi cumpără moral și îi cumpără prin mită până la alegeri și în ziua alegerilor, și după”, a opinat politicianul.

Vladimir Voronin consideră că ar fi bine ca omul să conștientizeze că acel buletin pe care îl pune în urna de vot, are o valoare mai mare decât orice sume de bani. Are o valoare pentru el însuși ca cetățean pentru următorii patru ani de viață. „Cu părere de rău, noi chiar dacă explicăm, vin aceștia care bagă trei-patru sute de lei și cetățeanul își vinde interesele familiei și interesele proprii, interesele țării, iar după aceasta umblă și bocește. Am mai declarat și anterior că dacă s-ar petrece un concurs internațional la bocete, cu siguranță, moldovenii ar lua premiul mare: „of, Doamne, ce să fac!”. Și așa tot timpul, 26 de ani de „of, Doamne!””, susține fostul președinte.

Liderul PCRM a declarat că noțiunea de „stat acaparat”, care a fost atribuită Republicii Moldova încă acum cinci ani, este valabilă și astăzi. Ba mai mult, acum se adăugă și întrebarea „de cine este acaparat?”. „L-a acaparat aceeași grupare mafiotică, criminală, care astăzi conduce țara”, spune politicianul. Potrivit lui, structuri mafiote criminale au fost întotdeauna de la Independență încoace: „Guvernarea comunistă a luptat cu ele, mai ales cu acea criminalitate din instituțiile de stat și a reușit multe”.

„Această noțiune de „stat acaparat” s-a completat în timp cu noi elemente. Iată au loc alegeri parlamentare, s-au făcut totalizările – un partid a venit în Parlament cu 19 mandate, altul a venit cu 21, adică noi, altul a venit cu 25. Acum acel partid care a venit cu 19 mandate, Partidul Democrat, are majoritatea – peste 50. I-au cumpărat ca pe purcei la piață și aceasta e normalitate? E lege?”, susține Vladimir Voronin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău