Vladimir Voronin, Petru Lucinschi și Iurie Muntean au un comportament sovietic

  • 08 Februarie 2013 13:23
Vladimir Voronin, Petru Lucinschi și Iurie Muntean au un comportament sovietic

Experții susțin că și politicienii din Alianța pentru Integrare Europeană au maniere care pot fi considerate de tip sovietic, la fel ca și o parte din populație, nostalgică după trecut.

Liderul PCRM Vladimir Voronin, fostul președinte Petru Lucinschi, dar și comunistul Iurie Muntean sunt politicienii care au un comportament similar cu cel sovietic, arată rezultatele unui studiu prezentat, vineri, 8 februarie, de experții de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sosicale ”Viitorul”. Experții susțin că și politicienii din Alianța pentru Integrare Europeană au maniere care pot fi considerate de tip sovietic, la fel ca și o parte din populație, nostalgică după trecut. 

Studiul ”Cum să ne debarasăm de post-sovietivism” a analizat și a comparat situația din Republca Moldova, Ucraina și Georgia, iar experți din cele trei state au elaborat un top al celor mai post-sovietici politicieni, adică al celor care îmbină comportamentul și valorile sovietice cu cele occidentale. Cei mai post-sovietici politicieni au fost considerați Vladimir Voronin, Petru Lucinschi și Iurie Muntean, dar în top zece figurează și reprezentanți ai actualei guvernări – democratul Dumitru Diacov și președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean. Unul dintre autorii studiului, Leonid Litra.

Dintre reprezentanții conducerii de vârf, președintele Parlamentului, Marian Lupu, ocupă locul 11 în top, premierul Vlad Filat – 22, iar președintele Nicolae Timofti – 37.

Sondajele trecute au arătat că nostalgici după perioada sovietică nu sunt doar unii politicieni, dar și o parte importantă a cetățenilor, în pofida reformelor europene promovate de autorități, a declarat expertul Cornel Ciurea.

Studiul, care a fost publicat în limba engleză, a fost elaborat cu suportul Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău