Vladimir Țurcan rămâne președinte al Curții Constituționale

  • 21 August 2019 08:15
 Vladimir Țurcan rămâne președinte al Curții Constituționale

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârilor din 19 august prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC, iar Liuba Șova a fost aleasă judecătoare care va exercita funcțiile președintelui în timpul absenței acestuia. Potrivit unui comunicat al CC, instanța a luat decizia respectivă în ședința din data de 20 august 2019, transmite IPN.

Autoarea cererii a invocat faptul că există o suspiciune rezonabilă privind trucarea votului secret pentru funcția de președinte al Curții Constituționale. Potrivit acesteia, suspiciunile care planează în privința legalității adoptării hotărârilor nu pot fi verificate și nu pot fi înlăturate decât pe calea revizuirii.

Curtea a observat că motivul invocat al revizuirii prevăzute de articolul 72 din Codul jurisdicției constituționale constă în apariția unor noi împrejurări, necunoscute la data pronunțării hotărârii, Prin urmare, Curtea a trebuit să constate dacă împrejurările invocate de doamna judecător Domnica Manole sunt de natură să schimbe în mod esențial hotărârea.

Pentru a elucida existența împrejurărilor care ar schimba în mod esențial hotărârea, Curtea a solicitat o precizare din partea doamnei judecător Liuba Șova, pe ale cărei afirmații și-a fundamentat cererea doamna judecător Domnica Manole.

Doamna judecător Liuba Șova i-a prezentat Curții o precizare potrivit căreia, la momentul votului, domnia sa a „avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces [i.e. procesul de vot]”. Domnia sa a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal” și a declarat că nu-l contestă și nicidecum nu-l pune la îndoială, din punct de vedere procedural.

Judecătorul Liuba Șova a susținut că a primit mesaje pe telefon de la o persoană a cărei identitate nu a divulgat-o, mesaje pe care, însă, nu le-a citit înainte de procesul de vot, ci abia luni (19 august 2019), după orele de muncă. În fine, doamna judecător Liuba Șova a afirmat că votul nu i-a fost influențat.

Curtea a considerat că împrejurările invocate de doamna judecător Domnica Manole ca temei de revizuire nu sunt de natură să schimbe esența Hotărârilor Curții Constituționale nr. AG-6 și AG-7 din 19 august 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău