Vladimir Țurcan califică drept interpretări nefondate acuzațiile despre o posibilă imixtiune a lui Igor Dodon în activitatea Curții Constituționale

  • 14 Aprilie 2020 16:09
Vladimir Țurcan califică drept interpretări nefondate acuzațiile despre o posibilă imixtiune a lui Igor Dodon în activitatea Curții Constituționale

Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, califică drept interpretări nefondate acuzațiile și îngrijorările lansate în ultimele zile de politicieni și reprezentanți ai societății civile despre o posibilă imixtiune a președintelui Igor Dodon în activitatea Curții.

Vinerea trecută Igor Dodon declara că l-a contactat telefonic pe Vladimir Țurcan pentru a discuta despre hotărârea Curții care suspendase temporar legea pentru care Guvernul își angajase răspunderea. Declarațiile lui Igor Dodon au provocat critici din partea opoziției și a societății civile.

Vladimir Țurcan a confirmat astăzi într-un briefing că a fost telefonat de Igor Dodon, dar susține că l-a informat doar despre hotărârea Curții și califică drept „interpretări cu tentă politică” opiniile exprimate în jurul acestui caz.

Declarațiile lui Igor Dodon și ale lui Vladimir Țurcan nu coincid, însă, în totalitate. Igor Dodon a declarat că Țurcan, fostul său subaltern pe linie de partid, l-a informat că el personal a votat împotriva suspendări legii respective. Pe de altă parte, Vladimir Țurcan afirmă că nu a discutat cu Dodon despre cine și cum a votat.

Mai multe ONG-uri au cerut ieri, într-un apel public, încetarea unor astfel de practici. „Organizațiile societății civile regretă discuțiile președintelui Republicii Moldova cu președintele Curții Constituționale cu privire la o cauză examinată de Curtea Constituțională. De asemenea, suntem îngrijorați că președintele Curții Constituționale a încercat să se justifice în fața președintelui țării și și-a exprimat opinia cu privire la cauza examinată până la emiterea hotărârii Curții. Un asemenea comportament știrbește grav imaginea Curții Constituționale. Solicităm plenului Curții Constituționale să ia o decizie cu privire la această situație și să adopte măsurile care se impun pentru a preveni astfel de situații în viitor. De asemenea, solicităm Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, să înceteze orice acțiuni de ingerință în activitatea Curții Constituționale”, se arată în apelul public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău